BG | EN

Блог

Чудото да си жив

Не всеки осъзнава колко ценен дар е животът, за да използва изцяло потенциала му.

Дали всеки ден осъзнаваме колко ценно нещо е животът? Или сме прекалено вглъбени в ежедневието си? А дали ни се случва понякога нещо така да ни смачка психически, че да си кажем, че не ни се живее повече? Каквато и да е причината за това, тя не може да бъде достатъчно основателна, за да ни откаже от чудото, наречено „живот“! Истината е, че не всеки има този шанс – да бъде жив – а  голяма част от хората, които са го получили, го пропиляват или прекарват времето си в съжаление за нещо.

Живот означава потенциал: потенциал да бъдем полезни, да вършим смислени неща, да разберем каква е Божията воля и да я извършим, да общуваме с Бога, да се развиваме…

Животът така или иначе ще свърши един ден и това всеки го знае, макар малко хора да го осъзнават по начин, който да ги накара да се замислят как живеят.

Господ Иисус казва: „Аз дойдох, за да имат живот и да го имат изобилно“ (Йоан, гл. 10, ст. 10*). Той не ни обещава перфектен живот или живот без проблеми, но изобилен: такъв, който е пълен с потенциал, който да използваме. Всички, които сме повярвали в Иисус Христос, сме получили дара на вечния живот, но докато сме все още тук, на земята, имаме множество възможности да живеем в изобилието, което Господ предлага. Не става въпрос за земни богатства и притежания, но за изобилие от „любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание“ (Гал., гл. 5, ст. 22 – 23*). Това е плодът на Духа, който Бог дава на всички Свои деца, за да извира от тях към останалите. 

Фактът, че сме се родили и живеем е истинско чудо! Нека благодарим на Бога за това и Го попитаме как да се възползваме максимално от дадения шанс.

 

*Библейските цитати са от Библия, ревизирано издание © Българско библейско дружество 2015

Прочети още

Когато не знаеш къде отиваш!
Когато не знаеш къде отиваш!
 

Понякога Бог ни призовава за нещо, но не ни дава никаква яснота за пътя пред нас. Достатъчно е да знаем, че Той ни води, за да стегнем обувките си и да тръгнем.

Бог непрестанно бди над нас
Бог непрестанно бди над нас
 

\"Не спи и не почива, Който пази Израил. Господ е твой пазител; Господ е като твоята сянка от дясната ти страна. Денем слънцето няма да ти навреди, нито луната нощем\" (Пс. 121, ст. 4 - 6).

Голямата картина
Голямата картина
 

Господ притежава пълната картина на нашия живот, дори в момента да не можем да разберем нещо, което се случва.