BG | EN

Блог

Закъсняват ли отговорите?

Има един религиозен мит, на който може би много от нас вярват, а именно, че колкото по-праведни сме, толкова по-бързо ще получим отговор на молитвата си. Използваме думата „мит“, защото в Библията виждаме нещо доста противоположно.

   Пишете съобщение онлайн на приятел и, ако го познавате добре, може да предположите колко време ще му отнеме да ви отговори. Има такива, които ще отговорят до няколко минути, други ще ви върнат съобщение до един-два часа. Някои биха се забавили повече, но някак си приемаме за социално невежливо да ни пишат по-късно от едно денонощие. Все пак са имали време за почивка вечерта и са видели съобщението ни. На какво ни учи това? Как реагираме, когато Бог не отговаря на молитвите ни спрямо нашите Viber или Messenger очаквания?

   Има един религиозен мит, на който може би много от нас вярват, а именно, че колкото по-праведни сме, толкова по-бързо ще получим отговор на молитвата си. Използваме думата „мит“, защото в Библията виждаме нещо доста противоположно.

   Нека разгледаме само няколко случая, в които Божии мъже и жени се сблъскват с дълго време на очакване.

Анна (майката на пророк Самуил)

   Анна е една от двете съпруги на ефратеца Елкана. Тя, за разлика от втората съпруга Фенана, е бездетна. В Библията се казва, че Анна е подигравана и наранявана често в дома си от своята съперница, защото не може да има деца и „Бог е заключил утробата ѝ“. Във времето, когато тези две жени живеят, липсата на деца е била белег на проклятие, а бездетният човек е бил възприеман от околните като прегрешил и виновен за собственото си нещастие. Никъде в Първа книга на царете не се споменава Анна да е грешна или нечестива. Напротив, виждаме нейното библейско смирение и търпение. Тя е вярна да изпълни обещанието си към Бога. След дълги години на бездетие тя получава отговор на молитвата си и става майка на момченце. След няколко години спазва обещанието си и предава малкия Самуил на Бога като служител в храма. Знаем, че след време Самуил ще стане един от най-великите древни пророци в Израил, а Анна е жената, чрез която този Божи служител идва на света. В благодарствената молитва, която тя отправя към Бога, се казва: „Той закриля стъпките на Своите светии, а нечестивите изчезват в тъмнината; защото чрез собствена сила човек не може да постигне нищо. Господ ще сломи тези, които влизат в спор с Него. Всевишният ще загърми от небето върху тях. Господ е свят. Мъдрият да не се хвали с мъдростта си, силният да не се хвали със силата си, богатият да не се хвали с богатството си, но онзи, който желае да се хвали, нека се хвали с това, че разбира и познава Господа. (Първа книга на царете, гл. 2, ст. 9-10а*, по-тъмният шрифт е наш)

Илия

   Господ казва на Илия да се срещне с цар Ахав и да му каже, че идва голям дъжд, след като в страната е имало суша близо три години. Илия пророкува на царя и му казва: „Изкачи се, яж и пий, защото се чува шум от бурен дъжд“. (Трета книга на царете, гл. 18, ст. 41*)

   Това, което се случва по-късно е много интересно. Пророкът се качва на планинския връх Кармил и започва да се моли за изпълнението на пророчеството. Неговият слуга също е там. Пророкът изпраща слугата не един, не два, а цели седем пъти да провери дали на хоризонта се задават дъждоносни облаци, докато той самият смирено е захлупил лице в коленете си и се моли. На седмия път слугата идва с новината, че се е появил малък облак с размера на една човешка длан. Така Илия разбира, че молитвата му е чута и дъждът ще започне скоро. Ключови в цялата история са изговорените седем пъти към слугата думи: „Иди пак!“

Даниил

   Пророкът застава в пост, покаяние и молитва за греховете на народа си. Той изповядва пред Яхве всичко лошо, което израилтяните са извършили като народ пред Бога и признава вината им. В книгата се казва, че след три седмици на пост и молитва Даниил вижда видение и при него идва архангел Гавриил, който му носи отговор от Бога: „Не се страхувай, Данииле! Още от първия ден, когато ти се постара да постигнеш познание и се покая пред своя Бог, твоите думи бяха чути и аз дойдох да ти отговоря. Но князът на персийското царство ми противостоеше двадесет и един дена, докато Михаил, един от върховните князе, не дойде да ми помогне“. (Книга на пророк Даниил, гл. 10, ст. 13-14а*, по-тъмният шрифт е наш)

   Няма как да знаем кога ще дойде отговорът. Няма как да знаем и какво го забавя, както виждаме в тези три истории, а още и в живота на Авраам и Сарра, Ревека, Яков, Йосиф, Ноемин и Рут, Естир, Йов, Петър, Павел и много други незнайни за нас стълбове на вярата. Всеки един от тях трябва да чака дълго за изпълнение на обещанието от Бога, да се моли или пости в продължение на седмици, да стои в молитва и постоянство дори с години, докато види малък облак колкото човешка длан. Нашата отговорност е само тази – да се молим, да чакаме в смирение, да изгоним всички свои съмнения и да знаем, че дъждът ще дойде в най-правилното време.

Предизвикателство за седмицата: Има ли нещо, за което си се молил и не си получил отговор? Или мечта, която дълго си пазил, но си решил да погребеш? Сподели за това на човек, на когото имаш доверие, за да те подкрепи и да се моли с теб през тази седмица. Бог е верен и никога не ни оставя без отговор.


*Библейските цитати са според текста на Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013

Снимка: Record Furniture/Unsplash.com

Прочети още

Благодаря!
Благодаря!
 

Защо човек може да има хиляди причини да благодари, а в сърцето му да се таи разочарование? Нека видим какво ни пречи да живеем с благодарност.

Глаголите на Любовта
Глаголите на Любовта
 

Дали определенията, които волно или неволно приемаме, че описват любовта, не орязват истинската ѝ същност и не ни пречат да приемаме любов и наистина да обичаме с глаголи?

Ти знаеш
Ти знаеш
История за престъпление, наказание и прошка

Бог задава този въпрос и на теб: „Сине човешки, може ли да оживеят тези кости?“.