BG | EN

Блог

Божиите мистерии

Липсата на пълно знание не трябва да бъде пречка за вярата и доверието ни в Бога.

“Къде беше ти, когато полагах основите на земята? Обясни, ако знаеш” (Йов, гл. 38, ст. 4*)

Знам основният принцип на действие, когато поставям съд с храна в микровълновата печка – атоми и енергия създават вълни, които вибрира, за да затоплят храната ми – но не мога да заявя, че напълно разбирам сложната наука, която стои зад това. И все пак, тази липса на знание не ми пречи да използвам микровълновата. Просто се радвам, че храната ми се стопля бързо.

По подобен начин не разбирам Божиите мистерии, но липсата на знание не ме спира да се доверявам на Бога. В текста от Йов 38:1-7 Господ поставя серия от въпроси пред Йов, които се отнасят до сложността на творението. Подобно на Йов, не разбирам как Господ е създал нашия свят. Не разбирам как точно моята вяра в Христос ми дава лични взаимоотношения с един невидим Бог. Не разбирам как Светият Дух се намесва в живота ми, като ми носи траен мир чрез Словото и молитвата. Както ап. Павел казва, сега виждаме нещата смътно, като в неясно отражение в огледало, но един ден ще разберем (вж. 1 Кор., гл. 13, ст. 12).

Не е нужно да разбирам, за да знам, че е така. Това, което ме заобикаля, съдържа неизброим брой мистерии, които ме насочват към Божието величие. Независим от нашето непълно разбиране, духовният живот се ражда и подхранва от вяра.

 

 

Линк към оригиналната статия: https://www.upperroom.org/devotionals/en-2023-10-04

*Библейските цитати са от Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013

Прочети още

Грижа за творението
Грижа за творението
 

Като настойници на Божието творение, всеки един от нас може да даде своя дял в помощ на защитата и опазването на нашата скъпоценна природа.

Когато не знаеш къде отиваш!
Когато не знаеш къде отиваш!
 

Понякога Бог ни призовава за нещо, но не ни дава никаква яснота за пътя пред нас. Достатъчно е да знаем, че Той ни води, за да стегнем обувките си и да тръгнем.

Живи знаци
Живи знаци
 

Нашите действия и думи могат да приближат някого до Господ Иисус Христос.