BG | EN

Блог

Чакай Господа

"И сега, Господи, какво чакам? Надеждата ми е в Теб" (Пс. 39, ст. 7).

Ние постоянно чакаме нещо. Чакаме да ни върнат обаждане, да си получим заплатата, да ни пратят поръчката и какво ли още не. Чакането присъства в ежедневието на всеки, макар и да притежаваме различни нива на търпение. В Библията на много места се говори за това да чакаме Господа. В Псалом 27, ст. 13-14* Давид пише: „Ако не бях повярвал, че ще видя благостите Господни в земята на живите – бих премалял. Чакай Господа; дерзай и нека се укрепи сърцето ти. Да! Чакай Господа“.

Какво обаче означава да чакаме Господа? Ние чакаме Той да действа – да избавя, да отговаря на молитви, да осигурява нужди, да подновява силата ни, да изявява волята Си. Той е Който е сътворил небето и земята, Който „съживява мъртвите и повиква в действително съществуване онова, което не съществува“ (Рим., гл.4, ст. 17*). Ние сме слаби и ограничени хора. Затова каквото и да чакаме, чакаме го от Него. 

Вероятно не ни е лесно да чакаме. Понякога ни се струва, че само това правим. Времето си минава и нищо не се случва. Бог обаче има друга перспектива. Той не е ограничен във времето, както сме ние.

Господ използва нашето чакане, за да разкрие славата Си, както и да ни научи на търпение и доверие. Когато Лазар, братът на Мария и Марта, се разболява тежко, двете жени уведомяват Господ Иисус за това. Той обаче не бърза. Според техните представи, Той се бави и идва едва когато е станало късно. Лазар вече е в гроба от четири дни. В думите на Марта виждаме разочарование, а може би и укор: „Господи, ако Ти беше тук, брат ми нямаше да умре“ (Йн., гл. 11, ст. 21*). Божият план обаче е Христос да бъде изявен като „възкресението и животът“ (ст. 25*). Когато Той възкресява Лазар, много хора повярват в Него.

Господ вече има план, но е възможно планът Му да включва чакане от наша страна. Затова нека дерзаем, да укрепим сърцата си и да чакаме Господа!

 

* Библейските цитати са от Библия, ревизирано издание © Българско библейско дружество 2015

Прочети още

Полезни ли сме?
Полезни ли сме?
 

Бог не ни е създал и впоследствие спасил, за да живеем фокусирани върху собствените си живот, нужди и проблеми. Всичко това можем да оставим на Него. И тогава да се огледаме около себе си, за да видим чуждите нужди.

Силата да устояваш
Силата да устояваш
 

Когато изпитанията изглеждат смазващи, не се отказвайте от Господ, Който никога няма да ви подведе!

Чудото да си жив
Чудото да си жив
 

Не всеки осъзнава колко ценен дар е животът, за да използва изцяло потенциала му.