BG | EN

Блог

75 години Обединени библейски дружества

През май, 1946 г. представители на 13 библейски дружества се събират в Хейлърдс Хийт, Великобритания, за да поставят началото на глобално наддържавно библейско сдружение, което да обедини усилията на всички в посока разпространението на Божието слово.

През май, 1946 г. по-малко от година след най-разрушителния световен конфликт в съвременната човешка история, представители на 13 национални библейски дружества се събират в Хейуърдс Хийт, Великобритания. Делегатите са убедени, че сега повече от всякога „светът се нуждае от Божието слово“, като с това поставят началото на сформирането на едно глобална библейска общност – Обединени библейски дружества.

Участниците в конференцията, всеки със своята травма от войната, са решени да работят съвместно, така че „в такова време на нужда да се направи всичко необходимо съвместно с други библейски дружества да се снабди нуждата и да се предостави възможността на разтърсения свят да получи словото на Живот и Сила“.

Началото на глобално сътрудничество

Дейността на първото библейско дружество процъфтява след установяването му през 1804 г., като към края на 19 в. вече има създадена мрежа от агенции и асоциации, които работят усилено, за да могат да достигнат с текста на Библията сърцата на различни хора по света. Досега тази мисия се осъществява или ръководи предимно от отделни библейски дружества.

През 1930 г. се наблюдава най-голямото раздвижване в посока на съвместна работа. На конференция през юли 1939 г. Холандското библейско дружество използва като повод своята 125-годишнина, за да покани няколко други библейски дружества на дискусия относно бъдещо глобално сътрудничество.

„Часът за съвместна работа настъпи“, възкликва Джон Мот от Американското библейско дружество. „Ако решим да съществуваме отделно едни от други, само бихме ощетили себе си.“ 

Световните събития обаче предотвратяват тези свежи идеи за сътрудничество да се осъществят. Само пет дена след приключването на конференцията 1 млн. и половина германски войници нахлуват в Полша, с което Втората световна война става неизбежна.

По време на войната идват вести за решително разпространение и печатане на Библии. Библейските дружества срещат огромни предизвикателства, тъй като военният конфликт оказва влияние върху процеса на печат и доставяне, както и върху снабдяването на средствата за тези дейности. Въпреки това обаче, някои библейски дружества успяват да разпространяват Библии и отделни библейски книги дори сред хаоса на войната.

П-р д-р Ханс Лилйе, който в последствие представлява Германия на конференцията в Хейуърдс Хийт, е задържан в затвора в Нюрнберг. Поставен е в изолация, като властите не му позволяват да задържи Библията си. Той обаче познава толкова добре Писанията, че намира утеха в Божието слово. „Бяхме укрепени от мисълта, че Божието слово не се връзва“, спомня си п-р Лилйе.

„Знаем, че има една светлина и една надежда – Божието слово, което ще продължи да ни води и за в бъдеще.“

Ново начало, но заедно

Преживяванията на отделните библейски дружества по време на войната само подсилват решението за съвместна работа. След края на военните действия отделни библейски дружества се събират отново в Хейуърдс Хийт. Въпреки повсеместната разруха и променящия се свят, те са обнадеждени за това, което може да се постигне с вярна служба към Бога, но имат и реалистични очаквания относно степента на предизвикателствата, които стоят пред тях. Предизвикателства, които ще се преодолеят най-добре, ако обединят сили в съвместна работа.

„Няма много надежда в света“, отбелязва епископ Ейвинд Берграв от Норвегия, който прекарва по-голяма част от войната затворен, „но има голяма надежда в Библията.“

Очакване с нетърпение

75 години по-късно, нуждата от Библията сред хората по цял свят продължава да бъде посрещана чрез споделения стремеж за постигането на общата мисия. Мисия, която се гради върху завещаната вярност, жертвоготовност и сътрудничество. От първоначалните 13 държави, събрали се в Елфинсуърд към момента са създадени близо 150 Библейски дружества, които  служат в повече от 240 държави и територии, за да достигнат до всеки с животоспасяващите думи на Божието слово.

„Нашата гледна точка е глобална, а такава е и гледната точка на Библията“, казва епископ Берграв при откриването на срещата в Елфинсуърд. „Ние стоим пред една открехната врата.“

Тази отворена врата към света е водила мисията и виждането на всички библейски дружества в семейството на Обединените библейски дружества през последните 75 години.

 

Текст и снимки: Обединени библейски дружества

Категория: Новини

Прочети още

Спасен от Библията на бойното поле
Спасен от Библията на бойното поле
Бог и конфликтът в Нагорни Карабах

Арменското библейско дружество сподели с Обединените библейски дружества в четвъртък историята на двадесетгодишен войник, който е ранен от шрапнели при взрив.

Нов исторически рекорд: Библията е преведна вече на 700 езика
Нов исторически рекорд: Библията е преведна вече на 700 езика
 

От тази година над 5,7 млрд. души или около 80% от населението на света ще може да намери целия текст на Библията на своя роден език.

Да служиш по време на коронавирус
Да служиш по време на коронавирус
 

Това е едно от многото предизвикателства, с които се сблъскват бедни проповедници в крайна нужда като 33-годишния Му Уейксу, проповедник от тайски етнически произход, който живее в планинските области на китайската провинция Юннан.