BG | EN

Блог

Грижа за творението

Като настойници на Божието творение, всеки един от нас може да даде своя дял в помощ на защитата и опазването на нашата скъпоценна природа.

„И Бог ги благослови с думите: „Плодете се и се размножавайте, пълнете земята и я обладавайте, и владейте над рибите в морето, над птиците в небето и над всичките живи същества, които пълзят по земята.“ (Бит., гл. 1, ст. 28*).

Паникьосах се, когато видях петгодишната ми дъщеря да лежи по лице върху мръсната земя. Като изтичах при нея, извиках:

-       Кейти, добре ли си? 

Тя вдигна глава и отговори спокойно:

-       Говоря на червеите.

Нямаше защо да се изненадвам. Кейти се чувстваше лично отговорна за грижата за всяко създание, което срещаше. Преди лягане четеше на домашната си змия. Тя прекарваше часове в строене на малки къщички за скачащи паяци. А ако намереше умряла муха на перваза, я погребваше подобаващо.

В Битие, гл. 1 научаваме, че Бог предоставя на човешкия род отговорността да се грижи за Неговото творение. Това не означава да говорим на червеите или да строим къщи за паяци, но трябва да полагаме грижи за крехките екосистеми, които осигуряват дом на неизброим брой живи същества. Някои начини, по които можем да направим това, включват рециклиране и ограничаване употребата на изкопаеми горива, като се придвижваме пеша, с колело или градски транспорт, когато ни е възможно.

Като настойници на Божието творение, всеки един от нас може да даде своя дял в помощ на защитата и опазването на нашата скъпоценна природа. И ако видите някой червей днес, поздравете го от Кейти.

 

 

Линк към оригиналната статия: https://www.upperroom.org/devotionals/en-2023-09-10 

* Библейските цитати са от Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013

Прочети още

Какво е необходимо?
Какво е необходимо?
 

Дали сме повече посветени на различни служения, отколкото сме посветени на Бога?

Да станем като децата
Да станем като децата
 

Децата са чисти, неподправени и необременени от света. Нека бъдем като тях.

Като птица
Като птица
 

"Ще пея на Господа, докато съм жив, ще величая моя Бог, докато съществувам" (Пс. 104, ст. 33)