BG | EN

Блог

Идоли в живота на вярващия

Докато не се доверим напълно на Бога за своите нужди, ще продължим да бъдем изкушавани от други "богове".

Идолопоклонството не е част от миналото, но преобладава и днес под различни форми. Много религии почитат фалшиви богове – някои с реални образи, други – не. И все пак, идолопоклонството е действие на сърцето, така че е напълно възможно вярващите да съгрешат по този начин. Затова ап. Йоан казва: „Дечица, пазете себе си от идолите“ (1 Йн., гл. 5, ст. 21*).

Ако ценим нещо или някого повече от Бога, на практика ние извършваме идолопоклонство. Какво ценим най-силно често се вижда по количеството време, което му посвещаваме, жертвите, които правим, и парите, които харчим за него. Идолите пречат на нашето посвещение с цяло сърце на Бога и ни мамят да мислим, че ще намерим удовлетворение и пълноценност в тях, вместо в Господ. 

Опитите да се отървем от идолите на сърцето биха били напразни, докато не се научим да ценим Бога повече от всичко и всички. Идолите приличат малко на къртиците от една игра, в която изскачат от множество дупки в земята и трябва да ги удряш с дървен чук. Но щом премахнеш една, веднага се появява друга. Ключът към преодоляване на идолопоклонството е да развием по-голяма любов и разбиране спрямо единствения истинен Бог чрез Неговото слово. Когато Той е най-силното желание на душата ни, всички други „богове“ ще бъдат изхвърлени от сърцата ни.

 

 

Линк към оригиналната статия: https://www.intouchuk.org/read/daily-devotions/idols-in-the-life-of-the-believer

Библейските цитати са от Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013

Прочети още

Библията - вечното Божие слово
Библията - вечното Божие слово
 

Какво казват някои известни личности за Библията

Божието слово в сърцата ни
Божието слово в сърцата ни
 

Заучаването на стихове от Божието слово наизуст означава да ни бъдат на разположение винаги, когато имаме нужда от тях.

Показване на любов
Показване на любов
 

Помолете Господ да ви насочи как да покажете любов към някого във вашето обкръжение днес.