BG | EN

Блог

Сила в немощ

"Признайте, че силата принадлежи на Бога; превъзходството Му е защита над Израил и силата Му стига до облаците" (Пс. 68, ст. 34 РИ).

Бог избра онова, което е безумно в този свят, за да посрами мъдрите; Бог избра онова, което е слабо в този свят, за да посрами силните; Бог избра онова, което е долно и презряно в този свят и което е нищо, за да съсипе онова, което е нещо, така че никой човек да не се хвали пред Бога“ (1 Кор., гл. 1, ст. 26 – 29*).

Това е принцип, който можем да видим в цялата Библия, като започнем от Мойсей, който не умее да говори, но Господ го изпраща да се застъпи за народа Му, минем през Давид, който като дете се изправя срещу страшния войн, Голиат, и стигнем до обикновените рибари, които Господ Иисус избира за Свои ученици и разпространители на благовестието. Силата е от Бога и когато ние признаем своята слабост, даваме възможност на Божията сила да се прояви чрез нас. 

Когато Гедеон събира 32 000 израилтяни, за да се бие с мадиамците, наброяващи 135 000 души, Господ му заповядва да намали армията си на 300 мъже: „Чрез тези триста мъже…ще ви избавя и ще предам мадиамците под ваша власт“ (Съд., гл.7, ст. 7*). Човешки погледнато, това изглежда невъзможно. Но Бог благоволява да изяви силата си чрез незначителните шансове на тази малобройна армия. В крайна сметка, така и се случва – те побеждават в тази на пръв поглед невъзможна битка. Победата идва от Господ, а не от нашите възможности, колкото и добри да са те.

Апостол Павел е получил следното уверение от Бога: „Стига ти Моята благодат, защото силата Ми се проявява напълно в твоята немощ“ (2 Кор., гл. 12, ст. 9*).

Ако ви се струва, че ви липсват сила, знания или умения, не се обезсърчавайте – Бог използва хора като вас, за да изяви Своето могъщество и мъдрост.

 

 

* Библейските цитати са от Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013

Прочети още

Източникът на нашата надежда
Източникът на нашата надежда
 

Тъй като е лесно да се обезсърчим, ние се нуждаем от напомняне, че Господ работи за нашето добро.

Да носиш промяна
Да носиш промяна
 

Човек, който избира да се подчинява на Бога, може да има огромно влияние върху живота на другите.

Добрите неща в живота
Добрите неща в живота
 

Да познаваш и да следваш Бога ти дава най-добрия възможен живот.