BG | EN

Блог

Поглед назад

Всичко в живота ни има някакъв смисъл, предначертан от Бога.

Случвало ли ви се е когато погледнете назад към някоя трудна за вас ситуация, да успеете да видите как тя ви е довела до мястото, на което се намирате днес? Много често, като сме в такъв момент, не осъзнаваме, че той може да се окаже за наше добро. Тежките обстоятелства не позволяват да видим отвъд тях. Всичко, което ни се случва обаче, следва една нишка, която Бог тъче в живота ни.

Йосиф преминава през доста тежки моменти. Може би всички знаем историята му, но, все пак, нека си я припомним накратко. Понеже той е любимец на баща си, братята му ревнуват и се наговарят срещу него. Те го продават в робство и Йосиф попада в дома на Потифар, който е началник на телохранителите. Там той е оценен, заради качествата си, и става управител на дома. Изглежда сякаш нещата се подобряват, но една вечер, когато Потифар отсъства, съпругата му се опитва да съблазни Йосиф. Щом той ѝ отказва, тя го обвинява, че се е опитал да я насили. Така той попада в затвора. Историята обаче продължава. В затвора Йосиф разтълкува сънищата на виночерпеца и хлебаря, с които в даден момент дели килията си. Когато фараонът има смущаващи сънища, виночерпецът, вече оправдан, се сеща за Йосиф и той е изпратен пред фараона. След като дава значението на сънищата, които представляват една доста мрачна картина на близкото бъдеще, и дава решение за предстоящата тежка ситуация, фараонът го прави свой пръв помощник. Така Йосиф става втори по власт в Египет.

Един поглед назад със сигурност би го накарал да види как Бог го е водил през цялото време и този труден път, който е изминал, го е довел именно дотук. Когато се разкрива пред братята си, Йосиф им казва: „Бог ме изпрати пред вас, за да останете на земята и да бъде спасен животът ви чрез едно чудно избавление. И така, не вие ме изпратихте тука, а Бог. Той ме направи наставник на фараона и управител на дома му, господар на цялата египетска земя“ (Бит., гл. 45, ст. 7 – 8*, по-тъмният шрифт е наш).

Не се обезсърчавайте в тежките моменти. Бог ви превежда през тях, за да ви заведе някъде. Доверете Му се.

 

*Библейските цитати са от Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013

Прочети още

Всяка възможност
Всяка възможност
 

Не винаги нещата се развиват по план или според мечтите ни. Бог обаче дава възможности, в които да Му служим и да сме полезни.

Застъпнически молитви
Застъпнически молитви
 

Молитвата за различните народи по лицето на Земята може да преобразява общества, семейства и отделни хора.

През нощта
През нощта
 

„Ще прославям Господа, Който ми е дал разсъдък. Дори и нощем моето сърце ме поучава“ (Пс. 16, ст. 7).