BG | EN

Блог

Време като това

Как постъпваме според времето, в което живеем? Дали се страхуваме за живота си, негодуваме срещу злото или се оставяме Бог да ни използва за добро?

Много хора, които живеят в трудно време, когато се оглеждат около себе си, си задават много въпроси, на които сякаш няма отговори. Може би понякога ни се иска да се бяхме родили в друго време, а не точно в това, в което виждаме как злото в света ескалира. 

Вероятно такива мисли са минавали и през главата на Естир, когато над народа ѝ виси заплаха от смърт.

Нейната история е доста интересна. Тя е отгледана от своя роднина, Мардохей. Когато цар Асуир трябва да си избере нова съпруга, слугите събират всички красиви млади девойки в двореца. Момичетата са много, както разбираме от текста в Естир, гл.2, ст.8, но царят харесва именно Естир и тя става царица. Подтикван от своята омраза към Мардохей, коварният царски придворен, Аман, убеждава цар Асуир да унищожи цялото еврейско население. 

Заради един злонамерен човек, страда цял народ, при това Божият народ. И друг път сме виждали подобни несправедливости, а вероятно и в момента сме свидетели на нещо подобно. В онзи момент обаче виждаме защо в действителност Естир е била избрана да стане царица. Думите, които ѝ казва Мардохей, винаги са били много вдъхновяващи за мен: „ Ако съвсем премълчиш в това време, ще дойде от другаде помощ и избавление на юдеите, но ти и бащиният ти дом ще погинете; а кой знае дали не си дошла ти на царството за такова време, каквото е това?“ (Естир, гл.4, ст.14)*. 

Пред Естир стои огромен риск: има закон, според който всеки, който влиза при царя неканен, трябва да се умъртви, освен ако царят не го помилва. Естир осъзнава, че животът ѝ е в опасност, но прави избор – да извърши необходимото, за да спаси народа си, каквито и да са последствията. 

Бог нямаше да изостави народа Си и щеше да даде помощ. Неговият избор за този момент е помощта да дойде чрез Естир. Това, което тя прави, е да се съгласи да бъде инструмент в Божията ръка. 

Фактът, че сме се родили именно в това историческо време, има смисъл. Може би виждаме голямо зло и несправедливости около себе си и се питаме: „Защо?“ Всъщност, правилният въпрос би бил: „Какво бих могъл да направя?“ 

Нека помним, че Господ никога не спира да работи в този свят, независимо дали виждаме това в момента, и нека изберем да бъдем инструменти в Неговата ръка. Дори и да изглежда, че има риск, той е много по-голям, ако решим да не предприемаме нищо.

 

*Библейските цитати са от Библия, ревизирано издание © Българско библейско дружество 2015

Прочети още

Добри дарове
Добри дарове
 

Когато се молим, трябва да бъдем отворени за даровете, които Господ има за нас в настоящия момент.

Да отразяваме Божията любов
Да отразяваме Божията любов
 

Бог ни дава силата да изпълним заръчаното ни от Него, което за собствените ни сили е невъзможно.

Красива песен
Красива песен
 

Трудно е да живеем в хармония с всички хора, но, като християни, сме призовани именно на това.