BG | EN

Блог

КАТЕГОРИИ

Кампания „Нашата Библия“

Годината е 1858-ма. България, такава, каквато я познаваме, не съществува. Българите все още се осъзнават като народ и нация. Нещо, което е било изключително трудно предвид смачкващото влияние на Гръцката патриаршия.

    Годината е 1858-ма. България, такава, каквато я познаваме, не съществува. Българите все още се осъзнават като народ и нация. Нещо, което е било изключително трудно предвид смачкващото влияние на Гръцката патриаршия. Всякакъв предишен опит да се разпространява Свещеното Писание на разбираем български език е посрещан враждебно. Стига се до унищожаване на издания на Новия Завет, преведен от Константин Фотинов, което само разгаря интереса на народа към Божието слово на роден език.

    Тази духовна нужда мотивира няколко много различни една от друга личности да се обединят и да започнат превода на познатата ни днес Цариградска Библия. Подпомогнати от Британското и чуждестранно библейско дружество, двама американски мисионери, един учител от Самоков и един бъдещ български министър работят по превода жертвоготовно. През 1871 г. Илайъс Ригс, д-р Алберт Лонг, Христодул Сичан-Николов (след внезапната смърт на Константин Фотинов) и Петко Р. Славейков издават в Цариград (днешен Истанбул) първата Библия на съвременен български език, наречена още „Славейковата” или Цариградската Библия. Това дело дава тласък не само на движението за богослужение на български. Както самият Иван Вазов заявява: „Цариградската Библия реши езиковия спор в България и утвърди българския книжовен език”. 

    През 2021 г. ще се навършат 150 години от първото публикуване на Свещеното Писание на съвременен български език. По този повод, ние от Българско библейско дружество започваме кампания за преписване на Цариградската Библия на ръка, като целта ни е да имаме пълния преписан текст до средата на юбилейната година. Преписването ще става в някои от по-големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас. Местата, на които можете да намерите Нашата Библия, ще бъдат предварително обявявани във Фейсбук страницата на инициативата, а всички участници ще получат почетни сертификати.

   Ще се радваме за всеки един от вас, който ще остави своя почерк върху белите страници, точно както преди десетилетия са го сторили няколко будни християни, видели жаждата на цял един народ за Божието слово.

Категория: ПРОЕКТИ

Прочети още

Посланието ти има сила
Посланието ти има сила
 

След като вече имаме установено мнение, ние ще го изговорим на глас, ще го покажем чрез пост в социалните мрежи, ще споделим статия с приятели, ще спазваме или няма да спазваме конкретен тип предпазни мерки. Ще обвиняваме някого или нещо.

Имаш сила за всичко
Имаш сила за всичко
 

Нашето тяло се влияе от външни фактори и това е безспорен факт. Нужни са ни вода, полезна и питателна храна, добър сън, движение и хубав въздух, за да се чувстваме добре и организмът ни да функционира правилно. Какво става обаче, когато средата в сърцето

Комунизмът – „светло“ бъдеще?! Нека остане тъмно минало…
Комунизмът – „светло“ бъдеще?! Нека остане тъмно минало…
1 февруари – Ден за почит към жертвите на комунизма

В дни като този трябва да си припомним, че мракът и тъмнината не са толкова далече, колкото бихме искали. В дни като този трябва да отдадем дължимата почит към невинните жертви на обезумели за и от власт хора.