BG | EN

Блог

КАТЕГОРИИ

Кампания „Нашата Библия“

Годината е 1858-ма. България, такава, каквато я познаваме, не съществува. Българите все още се осъзнават като народ и нация. Нещо, което е било изключително трудно предвид смачкващото влияние на Гръцката патриаршия.

    Годината е 1858-ма. България, такава, каквато я познаваме, не съществува. Българите все още се осъзнават като народ и нация. Нещо, което е било изключително трудно предвид смачкващото влияние на Гръцката патриаршия. Всякакъв предишен опит да се разпространява Свещеното Писание на разбираем български език е посрещан враждебно. Стига се до унищожаване на издания на Новия Завет, преведен от Константин Фотинов, което само разгаря интереса на народа към Божието слово на роден език.

    Тази духовна нужда мотивира няколко много различни една от друга личности да се обединят и да започнат превода на познатата ни днес Цариградска Библия. Подпомогнати от Британското и чуждестранно библейско дружество, двама американски мисионери, един учител от Самоков и един бъдещ български министър работят по превода жертвоготовно. През 1871 г. Илайъс Ригс, д-р Алберт Лонг, Христодул Сичан-Николов (след внезапната смърт на Константин Фотинов) и Петко Р. Славейков издават в Цариград (днешен Истанбул) първата Библия на съвременен български език, наречена още „Славейковата” или Цариградската Библия. Това дело дава тласък не само на движението за богослужение на български. Както самият Иван Вазов заявява: „Цариградската Библия реши езиковия спор в България и утвърди българския книжовен език”. 

    През 2021 г. ще се навършат 150 години от първото публикуване на Свещеното Писание на съвременен български език. По този повод, ние от Българско библейско дружество започваме кампания за преписване на Цариградската Библия на ръка, като целта ни е да имаме пълния преписан текст до средата на юбилейната година. Преписването ще става в някои от по-големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас. Местата, на които можете да намерите Нашата Библия, ще бъдат предварително обявявани във Фейсбук страницата на инициативата, а всички участници ще получат почетни сертификати.

   Ще се радваме за всеки един от вас, който ще остави своя почерк върху белите страници, точно както преди десетилетия са го сторили няколко будни християни, видели жаждата на цял един народ за Божието слово.

Категория: ПРОЕКТИ

Прочети още

Ръце и нозе
Ръце и нозе
 

Христос ни е призовал да бъдем Неговите ръце и нозе в този свят.

Семейна вражда
Семейна вражда
 

Господ ни учи да се молим за всички, включително за хората, с които не се разбираме, а не да даваме израз на негативни чувства спрямо тях.

Растеж във вярата
Растеж във вярата
 

Когато нещо ни плаши или затруднява, винаги можем да се обърнем към Бога в молитва.