BG | EN

Блог

Повече отколкото мислиш или искаш

Ако виждаме в Писанията, че Той може всичко, кои сме ние да прогнозираме бъдещето и да не допускаме обрати?

„Тогава сановникът, дясната ръка на царя, каза на Божия човек: „Господ е Този, Който прави прозорци на небето. Ще стане ли това нещо?“ И Елисей отговори: „С очите си ще видиш това, но няма да ядеш.“ (Четвърта книга на царете, гл. 7, ст. 2*)

 

    Случвало ли ти се е дотолкова да си се примирил с дадена негативна ситуация, че да не можеш да повярваш, че има възможни добри сценарии за развитие? Какво е усещането? Безсилие, страх, отчаяние, нежелание да правиш каквото и да е? А случвало ли ти се е в такъв момент да последва положителен обрат, който напълно да те смае? Наричаме това чудо, нали? Какво всъщност е чудо. Нещо, невъзможно за и според нас, което се случва на практика. Какво е усещането след чудото – благодарност, радост, но и едно леко или недотам чувство на вина. Вината от това, че не сме повярвали преди да видим или че сме определили докъде и как Божията сила може да действа. Може би вината ни не е в това. Възможно ли е Бог да ни държи отговорни, защото всъщност не вярваме, че Той е.

  В Четвърта книга на царете, гл. 7 се разказва за обсадата на град Самария от асирийците. В града хората са изгладнели дотолкова, че се появява канибализъм. Всички са гладни и отчаяни, самият цар е толкова обезверен, че след като чува за майка, която е изяла детето си от глад, казва: „Ето какво бедствие ме постигна от Господа! Какво още да очаквам от Него?“. (Четвърта книга на царете, гл. 6, ст. 33б*) В безсилие, гняв и отчаяние, търсейки изкупителна жертва, царят изпраща пратеник, който да убие Елисей, Божият пророк в града. Той е толкова разярен на Бога и Елисей, че дори не дочаква пратеника, а тръгва след него и идва при Божия човек: „Елисей каза: „Чуйте словото от Господа! Така говори Господ: Утре по това време при портите на Самария една мярка чисто брашно ще струва една сикла и двойна мярка ечемик – една сикла.“ Тогава сановникът, дясната ръка на царя, каза на Божия човек: „Господ е Този, Който прави прозорци на небето. Ще стане ли това нещо?“ И Елисей отговори: „С очите си ще видиш това, но няма да ядеш“. (Четвърта книга на царете, гл. 7, ст. 1-2*)

    Още същия ден четирима прокажени израилтяни решават да отидат и да се предадат на асирийската войска, тъй като нямат какво да губят повече. Стигайки в стана, го заварват празен, защото Бог плаши асирийците по свръхестествен начин. Прави ги да чуят голям шум и да си помислят, че са нападнати от съюзници на израилтяните. В крайна сметка на следващия ден изреченото пророчество от Елисей се сбъдва, при портите на Самария наистина ечемикът и брашното се продават евтино, но там се случва и още нещо. Сановникът на царя е стъпкан от гладния народ, който в радостта си тича да разграби стана на неприятелите. Тоест, сановникът вижда чудото, но не вкусва от него.

Какви изводи можем да си направим от тази история:

    • Няма невъзможни обрати за Бога.

 

    • Няма времеви или икономически ограничения за Бога.

 

    • Нямаме право да не вярваме на Словото Му.

 

    • Наказанието за неверието е да живеем без Божиите чудеса лично в нашия живот. 

 

   Бог е добър, верен, силен, справедлив, мощен и неограничен в действията и плановете Си. Когато ние си мислим, че има само един изход и той не може да бъде променен, тогава трябва да се замислим в кого вярваме – в себе си и своята логика, знания, анализи или в Бога на Авраам, Йосиф, Илия, Елисей. Нашите съмнения не са спрямо това, което Той прави, а спрямо Неговата същност. Много ясно Бог разкрива Себе Си и Своето естество чрез Свещеното писание и чрез нашите лични преживявания с Него. Ако виждаме в Писанията, че Той може всичко, кои сме ние да прогнозираме бъдещето и да не допускаме обрати? 

„А на Този, Който чрез действащата у нас сила може да извърши много повече от всичко, за което молим или помисляме, на Него да бъде слава в Църквата чрез Иисус Христос – във всички родове за вечни времена. Амин.“ (Послание към ефесяните, гл. 3, ст. 20-21*)

 

Предизвикателство за седмицата: Дай си време през тази седмица, за да си спомниш за случаи в твоя живот, когато си бил „отписал” дадена ситуация или човек, а Бог се е намесил, като те е оставил удивен и слисан. Ако все още нямаш такъв момент в живота си, можеш ли да повярваш, че тази седмица ще го видиш да се случи?

 

*Библейските цитати са според текста на Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013.


Снимка: Lilith Redmoon/Unsplash.com 

Прочети още

Истина или не?
Истина или не?
Как да проверим дали дадено християнско твърдение е истина в 3 стъпки

„Грехопадението не започва с първата хапка от забранения плод. Тоест, не започва с акта на неподчинение. Започва с лъжлива или невярна идея..."

Твориш или рушиш?
Твориш или рушиш?
 

Не си представяй вдъхновението като някакво събитие, за което трябва да чакаш и което не зависи от теб. То вече е качество на твоя дух.

Не бягай от болката
Не бягай от болката
 

Самата болка я има и бягството от нея е невъзможно. Това, което ни е нужно, е причина и смисъл, за да я обезсилим и издържим победоносно.