BG | EN

Блог

Повече отколкото мислиш или искаш

Ако виждаме в Писанията, че Той може всичко, кои сме ние да прогнозираме бъдещето и да не допускаме обрати?

„Тогава сановникът, дясната ръка на царя, каза на Божия човек: „Господ е Този, Който прави прозорци на небето. Ще стане ли това нещо?“ И Елисей отговори: „С очите си ще видиш това, но няма да ядеш.“ (Четвърта книга на царете, гл. 7, ст. 2*)

 

    Случвало ли ти се е дотолкова да си се примирил с дадена негативна ситуация, че да не можеш да повярваш, че има възможни добри сценарии за развитие? Какво е усещането? Безсилие, страх, отчаяние, нежелание да правиш каквото и да е? А случвало ли ти се е в такъв момент да последва положителен обрат, който напълно да те смае? Наричаме това чудо, нали? Какво всъщност е чудо. Нещо, невъзможно за и според нас, което се случва на практика. Какво е усещането след чудото – благодарност, радост, но и едно леко или недотам чувство на вина. Вината от това, че не сме повярвали преди да видим или че сме определили докъде и как Божията сила може да действа. Може би вината ни не е в това. Възможно ли е Бог да ни държи отговорни, защото всъщност не вярваме, че Той е.

  В Четвърта книга на царете, гл. 7 се разказва за обсадата на град Самария от асирийците. В града хората са изгладнели дотолкова, че се появява канибализъм. Всички са гладни и отчаяни, самият цар е толкова обезверен, че след като чува за майка, която е изяла детето си от глад, казва: „Ето какво бедствие ме постигна от Господа! Какво още да очаквам от Него?“. (Четвърта книга на царете, гл. 6, ст. 33б*) В безсилие, гняв и отчаяние, търсейки изкупителна жертва, царят изпраща пратеник, който да убие Елисей, Божият пророк в града. Той е толкова разярен на Бога и Елисей, че дори не дочаква пратеника, а тръгва след него и идва при Божия човек: „Елисей каза: „Чуйте словото от Господа! Така говори Господ: Утре по това време при портите на Самария една мярка чисто брашно ще струва една сикла и двойна мярка ечемик – една сикла.“ Тогава сановникът, дясната ръка на царя, каза на Божия човек: „Господ е Този, Който прави прозорци на небето. Ще стане ли това нещо?“ И Елисей отговори: „С очите си ще видиш това, но няма да ядеш“. (Четвърта книга на царете, гл. 7, ст. 1-2*)

    Още същия ден четирима прокажени израилтяни решават да отидат и да се предадат на асирийската войска, тъй като нямат какво да губят повече. Стигайки в стана, го заварват празен, защото Бог плаши асирийците по свръхестествен начин. Прави ги да чуят голям шум и да си помислят, че са нападнати от съюзници на израилтяните. В крайна сметка на следващия ден изреченото пророчество от Елисей се сбъдва, при портите на Самария наистина ечемикът и брашното се продават евтино, но там се случва и още нещо. Сановникът на царя е стъпкан от гладния народ, който в радостта си тича да разграби стана на неприятелите. Тоест, сановникът вижда чудото, но не вкусва от него.

Какви изводи можем да си направим от тази история:

    • Няма невъзможни обрати за Бога.

 

    • Няма времеви или икономически ограничения за Бога.

 

    • Нямаме право да не вярваме на Словото Му.

 

    • Наказанието за неверието е да живеем без Божиите чудеса лично в нашия живот. 

 

   Бог е добър, верен, силен, справедлив, мощен и неограничен в действията и плановете Си. Когато ние си мислим, че има само един изход и той не може да бъде променен, тогава трябва да се замислим в кого вярваме – в себе си и своята логика, знания, анализи или в Бога на Авраам, Йосиф, Илия, Елисей. Нашите съмнения не са спрямо това, което Той прави, а спрямо Неговата същност. Много ясно Бог разкрива Себе Си и Своето естество чрез Свещеното писание и чрез нашите лични преживявания с Него. Ако виждаме в Писанията, че Той може всичко, кои сме ние да прогнозираме бъдещето и да не допускаме обрати? 

„А на Този, Който чрез действащата у нас сила може да извърши много повече от всичко, за което молим или помисляме, на Него да бъде слава в Църквата чрез Иисус Христос – във всички родове за вечни времена. Амин.“ (Послание към ефесяните, гл. 3, ст. 20-21*)

 

Предизвикателство за седмицата: Дай си време през тази седмица, за да си спомниш за случаи в твоя живот, когато си бил „отписал” дадена ситуация или човек, а Бог се е намесил, като те е оставил удивен и слисан. Ако все още нямаш такъв момент в живота си, можеш ли да повярваш, че тази седмица ще го видиш да се случи?

 

*Библейските цитати са според текста на Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013.


Снимка: Lilith Redmoon/Unsplash.com 

Прочети още

Господ се грижи
Господ се грижи
 

Господ не винаги отговаря на молитвите ни според нашите очаквания, но Той неизменно се грижи за нуждите ни.

Извън Божия обхват?
Извън Божия обхват?
 

Никой не е извън Божия обхват на прошка, спасение и промяна.

Писмо до Бога
Писмо до Бога
 

Нека предоставяме своя товар на Бога с пълно доверие.