BG | EN

Блог

Да служиш по време на коронавирус

Това е едно от многото предизвикателства, с които се сблъскват бедни проповедници в крайна нужда като 33-годишния Му Уейксу, проповедник от тайски етнически произход, който живее в планинските области на китайската провинция Юннан.

  Бихте ли казали: „Да, Господи Иисусе, готов съм да Ти служа!“, ако сте беден проповедник, живеещ в обедняващ селски район, който трябва да се откаже от приходите, които би могъл да набави за семейството си чрез примитивно земеделие, за да проповядва благовестието и да се грижи за паството.

  Това е едно от многото предизвикателства, с които се сблъскват бедни проповедници в крайна нужда като 33-годишния Му Уейксу, пастор от тайски етнически произход, който живее в планинските области на китайската провинция Юннан. Много от тези духовни служители застават пред дилема. Те се разкъсват между това да отговорят на Божия призив да служат като пастoри на местните хора в обедняващи селски райони и същевременно да бъдат почитащи родителите си синове, верни бащи и основните фигури, осигуряващи прехраната на семейството.   

„Трудно е да споделям благата вест с хора от моята група, тайския етнос, защото те имат дълбоко вкоренени обичаи и традиционни вярвания“, казва пастoр Му. Той и съпругата му служат заедно в тяхната църква, тъй като и двамата усещат в сърцето си копнеж да достигнат малцинствената група, от която идват.

  От друга страна, Му признава, че се сблъска с изкушението да потърси добре платена работа в града, за да може да задоволи насъщните нужди на семейството си, особено след като през изминалата година става баща, а здравето на възрастните му родители започва да се влошава. 

  Вярващите в селските църкви и по-специално тези, които принадлежат към етнически малцинства в селските области на провинция Юннан едва успяват да издържат своя проповедник. Повечето от пасторите, които служат сред малцинствени групи са „доброволци“, които издържат семействата си чрез земеделие за нуждите на домакинството или чрез почасова работа, която вършат в допълнение към своите задължения да проповядват и да обгрижват църквите си.

Влиянието на коронавируса

  Широкото разпространение на COVID-19 и епидемията в Китай влошават финансовата ситуация за християните, които принадлежат към тези бедни етнически общности.

  Въпреки че провинция Юннан се намира на 2000 км. разстояние от епицентъра на пандемията в град Ухан, отмяната на всички църковни богослужения в страната до следващо нареждане означава, че тези духовни служители не могат да получават никаква финансова подкрепа от своите общества. Нещо повече, почасовата работа е била невъзможна през периода на ограничаване на пътуванията и изолацията в Китай.

Отворена врата за възможности

  Пикът на епидемиологичната криза може да се окаже възможност за проповедници като Му да служат на своите засегнати миряни. Тъй като много от християните в селските райони се борят със страха за здравето си и за това да не изгубят работата си в града, това може да е отворена врата за тези бедни проповедници да насърчат своите църковни членове.

„Благодарен съм за подкрепата на ОБД (Обединените библейски дружества), защото сега мога да посещавам повече братя и сестри и да пътувам далече, за да проповядвам Божието слово. Нещо повече, нуждите на нашето бебе вече са снабдени. Това укрепи вярата ми, че Бог винаги ще се грижи за мен, ако Му служа вярно!“, желае да сподели своята благодарност с нас брат Му.

 

Текст: Маркъс Ксиао и Памела Чо

Снимка: Yunnan CC/TSPM

Основно изображение: Frank Zhank/Unsplash.com

Превод от английски език: Йоанна Русева

Източник: Обединените библейски дружества (UBS) © 2020 

Категория: Новини

Прочети още

Какво е необходимо?
Какво е необходимо?
 

Дали сме повече посветени на различни служения, отколкото сме посветени на Бога?

Господ се грижи
Господ се грижи
 

Господ не винаги отговаря на молитвите ни според нашите очаквания, но Той неизменно се грижи за нуждите ни.

Извън Божия обхват?
Извън Божия обхват?
 

Никой не е извън Божия обхват на прошка, спасение и промяна.