BG | EN

Блог

Изцелителната сила на любовта

„Наистина те възлюбих с вечна любов!” – това са думите на Бога към теб днес. Позволи Му да те обгърне с нея, да те утеши, да изцери раните в сърцето ти.

„Даже и сред смеха сърцето си има болката и краят на веселието е тегота.” (Притчи, гл. 14, ст. 13*) 

 

   Случвало ли ви се е да се усмихвате пред другите хора, а всъщност отвътре да се чувствате тъжни? Тъга, болка, отчаяние, депресия – все състояния, за които като християни малко говорим. Сякаш ако си християнин и изпитваш което и да е от гореизброените, те прави по-малко християнин. Ап. Павел ни казва: „Радвайте се всякога в Господа! Пак казвам: Радвайте се!” (Послание към филипяните, гл. 4, ст. 4*) и „Винаги се радвайте” (Първо послание към солуняните, гл. 5, ст. 16*). Прегърнали тези стихове, приемаме, че животът на християнина е една непрестанна радост. И кой не би се радвал, знаейки, че Божият Син е дал живота си за нас, за да бъдем днес изкупени, опростени и спасени. Да, имаме повод да се радваме. Но точно защото сме хора, понякога се оказваме слаби, изправяйки се пред различни проблеми, връхлитащи ни грижи или просто наблюдавайки случващото се около нас – там, където сякаш необезпокоявано се шири злото. Понякога биваме наранявани от близки на сърцето ни хора, друг път онеправдавани несправедливо или просто пренебрегвани от тези, които са около нас. И тогава ни сполетяват огорчение, болка, самота, отчаяние или депресия. Ако ние самите не сме изпитвали никое от тези чувства и никога не сме изпадали в подобни състояния, вероятно сме се сблъсквали с хора с подобни проблеми. Как се отнасяме към тях? Подминаваме ли ги, неразбиращи как са изпаднали в това състояние или ги сочим осъдително с пръст, когато става дума за християни? 

    Когато търсим изход от отчаянието или лек за депресията, няма по-добро място от подножието на Кръста, там, където е излята в пълнота цялата Божия любов. И размишлявайки за случилото се преди толкова много време, но все още живо днес, осъзнаваме колко неизмеримо голяма трабва да е тази Божия любов – Бог, Който да отдаде единствения Си Син за нас. Колко неизмеримо голяма трябва да е и любовта на нашия Господ Исус Христос, Който, смирявайки се с най-великото смирение, което светът някога е виждал, принизява Себе Си, става един от нас и понася нашите грехове, страдайки на кръста вместо нас. Колко голяма трябва да е тази любов, че независимо от нашето неверие, зли сърца и доброволно отдалечаване от Бога, Той пак не се отказва от нас и не спира да търси път към сърцето на всеки един човек! Колко голяма и безгранично висока, необятна любов! 

    Можем да се сетим за един стих от книгата на пророк Йеремия, който гласи: „(...) Наистина те възлюбих с вечна любов; затова продължих да показвам милост към тебе”. (Книга на пр. Йеремия, гл. 31, ст. 3*) Тези думи са към Божия народ, който заради непослушанието си е изпратен в изгнание. Думи, разкриващи толкова много от Божието любящо сърце. Думи, даващи надежда, че дори и човек да е сгрешил, дори и да понася наказание поради непослушанието си, Бог пак е готов да го обгърне с любовта Си и да му покаже милост. Така и ти, който четеш, ако многократно си се провалял, ако мислиш, че си стигнал дъното, ако си се отчаял и се чувстваш изоставен дори от Бога, погледни към Божието слово, защото там има много примери като описания по-горе. И всеки от тях ни засвидетелства Божията любов! „Наистина те възлюбих с вечна любов!” – това са думите на Бога към теб днес. Позволи Му да те обгърне с нея, да те утеши, да изцери раните в сърцето ти, да те възстанови, да ти помогне да се изправиш и да ти даде сили да продължиш. Няма по-добър лек за всеки от нас от любящото сърце на Бога! Също така, няма по-добър начин ние самите да помогнем на тези, които преминават през труден период, от това сами да станем проводник на тази любов! Няма по-добър лек за страдащото сърце от любовта – Божията към нас и тази, която ние даряваме.

 

Предизвикателство за седмицата: Огледай се около себе си! И ако видиш някой, който страда, който се е отчаял, който има нужда да бъде изслушан, който е объркан или просто се нуждае от приятел, покажи любов! Това би означавало толкова много...

 

*Библейските цитати са според текста на Библия, ревизирано издание © Българско библейско дружество 2015.

Снимка: Christin Hume/Unsplash.com

Прочети още

1 = 1000
1 = 1000
 

Делиш ли дните, седмиците и месеците на добри и лоши? Например, имаш ли спомени от някоя година, за която си казваш: „Това беше най-лошата/най-добрата година в живота ми досега!“.

Посланието ти има сила
Посланието ти има сила
 

След като вече имаме установено мнение, ние ще го изговорим на глас, ще го покажем чрез пост в социалните мрежи, ще споделим статия с приятели, ще спазваме или няма да спазваме конкретен тип предпазни мерки. Ще обвиняваме някого или нещо.

Между две реалности
Между две реалности
 

Има две паралелни вселени, които ние паралелно населяваме, ако така можем да го обясним. Поради сблъсъка на духовното и материалното вярващите в Бога много пъти изглеждат и звучат налудничаво...