BG | EN

Блог

Изцелителната сила на любовта

„Наистина те възлюбих с вечна любов!” – това са думите на Бога към теб днес. Позволи Му да те обгърне с нея, да те утеши, да изцери раните в сърцето ти.

„Даже и сред смеха сърцето си има болката и краят на веселието е тегота.” (Притчи, гл. 14, ст. 13*) 

 

   Случвало ли ви се е да се усмихвате пред другите хора, а всъщност отвътре да се чувствате тъжни? Тъга, болка, отчаяние, депресия – все състояния, за които като християни малко говорим. Сякаш ако си християнин и изпитваш което и да е от гореизброените, те прави по-малко християнин. Ап. Павел ни казва: „Радвайте се всякога в Господа! Пак казвам: Радвайте се!” (Послание към филипяните, гл. 4, ст. 4*) и „Винаги се радвайте” (Първо послание към солуняните, гл. 5, ст. 16*). Прегърнали тези стихове, приемаме, че животът на християнина е една непрестанна радост. И кой не би се радвал, знаейки, че Божият Син е дал живота си за нас, за да бъдем днес изкупени, опростени и спасени. Да, имаме повод да се радваме. Но точно защото сме хора, понякога се оказваме слаби, изправяйки се пред различни проблеми, връхлитащи ни грижи или просто наблюдавайки случващото се около нас – там, където сякаш необезпокоявано се шири злото. Понякога биваме наранявани от близки на сърцето ни хора, друг път онеправдавани несправедливо или просто пренебрегвани от тези, които са около нас. И тогава ни сполетяват огорчение, болка, самота, отчаяние или депресия. Ако ние самите не сме изпитвали никое от тези чувства и никога не сме изпадали в подобни състояния, вероятно сме се сблъсквали с хора с подобни проблеми. Как се отнасяме към тях? Подминаваме ли ги, неразбиращи как са изпаднали в това състояние или ги сочим осъдително с пръст, когато става дума за християни? 

    Когато търсим изход от отчаянието или лек за депресията, няма по-добро място от подножието на Кръста, там, където е излята в пълнота цялата Божия любов. И размишлявайки за случилото се преди толкова много време, но все още живо днес, осъзнаваме колко неизмеримо голяма трабва да е тази Божия любов – Бог, Който да отдаде единствения Си Син за нас. Колко неизмеримо голяма трябва да е и любовта на нашия Господ Исус Христос, Който, смирявайки се с най-великото смирение, което светът някога е виждал, принизява Себе Си, става един от нас и понася нашите грехове, страдайки на кръста вместо нас. Колко голяма трябва да е тази любов, че независимо от нашето неверие, зли сърца и доброволно отдалечаване от Бога, Той пак не се отказва от нас и не спира да търси път към сърцето на всеки един човек! Колко голяма и безгранично висока, необятна любов! 

    Можем да се сетим за един стих от книгата на пророк Йеремия, който гласи: „(...) Наистина те възлюбих с вечна любов; затова продължих да показвам милост към тебе”. (Книга на пр. Йеремия, гл. 31, ст. 3*) Тези думи са към Божия народ, който заради непослушанието си е изпратен в изгнание. Думи, разкриващи толкова много от Божието любящо сърце. Думи, даващи надежда, че дори и човек да е сгрешил, дори и да понася наказание поради непослушанието си, Бог пак е готов да го обгърне с любовта Си и да му покаже милост. Така и ти, който четеш, ако многократно си се провалял, ако мислиш, че си стигнал дъното, ако си се отчаял и се чувстваш изоставен дори от Бога, погледни към Божието слово, защото там има много примери като описания по-горе. И всеки от тях ни засвидетелства Божията любов! „Наистина те възлюбих с вечна любов!” – това са думите на Бога към теб днес. Позволи Му да те обгърне с нея, да те утеши, да изцери раните в сърцето ти, да те възстанови, да ти помогне да се изправиш и да ти даде сили да продължиш. Няма по-добър лек за всеки от нас от любящото сърце на Бога! Също така, няма по-добър начин ние самите да помогнем на тези, които преминават през труден период, от това сами да станем проводник на тази любов! Няма по-добър лек за страдащото сърце от любовта – Божията към нас и тази, която ние даряваме.

 

Предизвикателство за седмицата: Огледай се около себе си! И ако видиш някой, който страда, който се е отчаял, който има нужда да бъде изслушан, който е объркан или просто се нуждае от приятел, покажи любов! Това би означавало толкова много...

 

*Библейските цитати са според текста на Библия, ревизирано издание © Българско библейско дружество 2015.

Снимка: Christin Hume/Unsplash.com

Прочети още

Изобличен = приет
Изобличен = приет
 

Преписваме на Бога собствените си мотиви за наказание и смятаме, че Той изобличава и наказва от гняв, от наранена гордост, от това, че е имал лош ден или не си е доспал. Каква е целта на Божието изобличение в действителност?

Благодаря!
Благодаря!
 

Защо човек може да има хиляди причини да благодари, а в сърцето му да се таи разочарование? Нека видим какво ни пречи да живеем с благодарност.

Радост. Радост? Радост!
Радост. Радост? Радост!
 

Радостта и щастието нямат нищо общо с това, което притежаваме физически или материално. Какво пречи на радостта ни в Господ и как да я „задействаме“ съзнателно.