BG | EN

Блог

Когато не харесваш някого

Имаш ли си любим библейски герой? А такъв, който ти е най-малко симпатичен или дори ти е неприятен – Юда Искариот, кралица Йезавел, Аман, египетският фараон? Това са онези личности, за които четеш и си казваш: „Получи си заслуженото!”.

    Имаш ли си любим библейски герой? А такъв, който ти е най-малко симпатичен или дори ти е неприятен – Юда Искариот, кралица Йезавел, Аман, египетският фараон? Това са онези личности, за които четеш и си казваш: „Получи си заслуженото!”. Както когато гледаш филм, в който накрая злодеят е победен, доброто възтържествува, а ти си лягаш спокоен с мисълта, че в този свят има справедливост. Всичко е доста черно-бяло, нали? Има зли и добри, бели и черни, насилници и защитници, грешници и праведници.

   През 2011 г. загинаха двама души „от лошите“ – лидерът на Либия Муамар Кадафи и може би най-търсеният терорист в света Осама бин Ладен. Единият беше показан в клип окървавен и влачен от десетки доволни бойци, а за смъртта на другия се празнуваше пред Белия дом в САЩ, в Афганистан, а и на много други места.

     Как гледа Бог на всичко това? Дали Той въздъхва доволен, когато някой зъл човек е наказан или убит?

„Аз не искам смъртта на грешника, а искам грешникът да се отвърне от своя път и да бъде жив. Върнете се, върнете се от злите си пътища! Защо да умирате вие, Израилеви доме?“ (книга на пр. Йезекиил, гл. 33, ст. 11б*)        

   Последиците от греха са ясни – когато той се развие, ражда смърт, както пише в Свещеното писание. Бог е последователен, справедлив, Той е заложил всички физични, морални и духовни закони и е верен на Себе Си. Затова виждаме как всяко наше неправилно действие има последици. И все пак, Бог не желае да страдаме, наказани за собствените си грешни избори и пътища. 

„Призовавам днес небето и земята за свидетели против вас: положих днес пред тебе живот и смърт, благословение и проклятие. Затова избери живота, за да живете ти и твоето потомство! Обичай Господа, своя Бог, слушай гласа Му и бъди привързан към Него, защото в това са твоят живот и твоето дълголетие; така ти ще пребъдваш в страната, за която Господ се е клел на предците ти Авраам, Исаак и Яков, че ще им я даде.“ (книга Второзакоение, гл. 30, ст. 19-20*, по-тъмният шрифт е наш)

   Знаеш ли, ти и аз не сме били по-различни от Юда Искариот, от фараона, от Аман? Не сме по-заслужили да бъдем обичани в сравнение с хората, които не одобряваме или осъждаме. Нашите имена можеха свободно да стоят в Библията като примери за лоши герои. Но поради неимоверната Божия милост, поради това, че Господ Иисус Христос умря и възкръсна, ние имаме възможността да изберем живота. Ако Бог гледа с любов към тези, които умират в греха, ако е погледнал с любов и към мен и теб, когато въобще не сме били за поглеждане, ако все още гледа с любов към нас дори и понякога да постъпваме лошо или неразумно, тогава и ние сме длъжни да гледаме на хората около нас по същия начин.

Предизвикателство: Спомни си за някого, когото не харесваш сред кръга си от познати или приятели. Има ли как да направиш нещо добро за него/нея през тази седмица? Като начало може да започнеш да се молиш за този човек.


*Библейските цитати са според текста на Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013

Снимка: Daniel Pascoa/Unsplash.com

Прочети още

Закъсняват ли отговорите?
Закъсняват ли отговорите?
 

Има един религиозен мит, на който може би много от нас вярват, а именно, че колкото по-праведни сме, толкова по-бързо ще получим отговор на молитвата си. Използваме думата „мит“, защото в Библията виждаме нещо доста противоположно.

Малко и много
Малко и много
 

Какви са последиците от недоволството, което един човек изпитва от себе си или живота си? Какво става, когато решим, че сме малко, имаме малко или можем да дадем малко? Ето три възможни негативни реакции: да завидим на другите, да станем пасивни или ...

Иска се нещо мое
Иска се нещо мое
 

Не е приятно да губиш вещи, пари, време, усилия, емоции или дори взаимоотношения независимо, че знаеш в какво инвестираш, когато даваш.