BG | EN

Блог

Когато не харесваш някого

Имаш ли си любим библейски герой? А такъв, който ти е най-малко симпатичен или дори ти е неприятен – Юда Искариот, кралица Йезавел, Аман, египетският фараон? Това са онези личности, за които четеш и си казваш: „Получи си заслуженото!”.

    Имаш ли си любим библейски герой? А такъв, който ти е най-малко симпатичен или дори ти е неприятен – Юда Искариот, кралица Йезавел, Аман, египетският фараон? Това са онези личности, за които четеш и си казваш: „Получи си заслуженото!”. Както когато гледаш филм, в който накрая злодеят е победен, доброто възтържествува, а ти си лягаш спокоен с мисълта, че в този свят има справедливост. Всичко е доста черно-бяло, нали? Има зли и добри, бели и черни, насилници и защитници, грешници и праведници.

   През 2011 г. загинаха двама души „от лошите“ – лидерът на Либия Муамар Кадафи и може би най-търсеният терорист в света Осама бин Ладен. Единият беше показан в клип окървавен и влачен от десетки доволни бойци, а за смъртта на другия се празнуваше пред Белия дом в САЩ, в Афганистан, а и на много други места.

     Как гледа Бог на всичко това? Дали Той въздъхва доволен, когато някой зъл човек е наказан или убит?

„Аз не искам смъртта на грешника, а искам грешникът да се отвърне от своя път и да бъде жив. Върнете се, върнете се от злите си пътища! Защо да умирате вие, Израилеви доме?“ (книга на пр. Йезекиил, гл. 33, ст. 11б*)        

   Последиците от греха са ясни – когато той се развие, ражда смърт, както пише в Свещеното писание. Бог е последователен, справедлив, Той е заложил всички физични, морални и духовни закони и е верен на Себе Си. Затова виждаме как всяко наше неправилно действие има последици. И все пак, Бог не желае да страдаме, наказани за собствените си грешни избори и пътища. 

„Призовавам днес небето и земята за свидетели против вас: положих днес пред тебе живот и смърт, благословение и проклятие. Затова избери живота, за да живете ти и твоето потомство! Обичай Господа, своя Бог, слушай гласа Му и бъди привързан към Него, защото в това са твоят живот и твоето дълголетие; така ти ще пребъдваш в страната, за която Господ се е клел на предците ти Авраам, Исаак и Яков, че ще им я даде.“ (книга Второзакоение, гл. 30, ст. 19-20*, по-тъмният шрифт е наш)

   Знаеш ли, ти и аз не сме били по-различни от Юда Искариот, от фараона, от Аман? Не сме по-заслужили да бъдем обичани в сравнение с хората, които не одобряваме или осъждаме. Нашите имена можеха свободно да стоят в Библията като примери за лоши герои. Но поради неимоверната Божия милост, поради това, че Господ Иисус Христос умря и възкръсна, ние имаме възможността да изберем живота. Ако Бог гледа с любов към тези, които умират в греха, ако е погледнал с любов и към мен и теб, когато въобще не сме били за поглеждане, ако все още гледа с любов към нас дори и понякога да постъпваме лошо или неразумно, тогава и ние сме длъжни да гледаме на хората около нас по същия начин.

Предизвикателство: Спомни си за някого, когото не харесваш сред кръга си от познати или приятели. Има ли как да направиш нещо добро за него/нея през тази седмица? Като начало може да започнеш да се молиш за този човек.


*Библейските цитати са според текста на Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013

Снимка: Daniel Pascoa/Unsplash.com

Прочети още

Разум->Чувства
Разум->Чувства
 

Много от нас са чували фразата: „Не можеш да забраниш на сърцето си да чувства това, което чувства“ и то изречена от хора, имащи добра обща култура по анатомия. Културата на чувствата, в която живеем, твърди, че ти не контролираш емоциите си...

Бог в повече?
Бог в повече?
 

Съществува един много интересен феномен, който може би и вие в някакъв момент сте усещали, но дали поради християнско благоприличие или липса на разбиране от страна на другите, сте решили да потиснете и да не обсъждате – феноменът „духовно пресищане“.

Какво растение си?
Какво растение си?
 

Ако от разстояние си се объркал, че цветето е истинско, винаги можеш да се приближиш и да го докоснеш. Допирът до истинско растение няма как да се сбърка, до изкуственото – също. Изкуственото растение има красота, трайност и безупречен външен вид.