BG | EN

Блог

Каква е наградата на Любовта?

Ако знаем само какво, а не защо трябва да правим даденото нещо, то няма как да успеем в любовта. Затова е важно да си напомняме каква е наградата, какво ще спечелим, ако живеем в любов: „Но краят на всичко е близо, затова бъдете благоразумни и внимателни

   Тази седмица Българско библейско дружество празнува семейството и Любовта. Решихме, че след като ни се налага да гледаме червени сърца навсякъде, да слушаме ретро балади по радиото и да сме облъчвани от реклами и романтични послания през цялата първа половина на февруари, то по-добре да говорим и действаме по темата в светлината на Божието слово.

   Какво печелим, като обичаме? Какво всъщност на практика придобиваме освен моментните емоционални ползи? Ако разгледаме т.н. „Химн на Любовта“ в Посланието към коринтяните, излиза, че емоционалните борби са много повече от споменатите по-горе емоционални ползи: „Любовта е дълготърпелива, пълна с доброта, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее, не безчинства, не търси своята изгода, не се дразни, не е злопаметна, не се радва на несправедливостта, а се радва на правдата, всичко прощава, на всичко се доверява, на всичко се надява, всичко претърпява“. (Послание към коринтяните, гл. 13, ст. 4-7*, по-тъмният шрифт е наш)

   Как да обичаме лесно, като самите ние не сме търпеливи, като понякога завиждаме, раздразняваме се, помним лошите неща, трудно прощаваме, не смеем да се надяваме поради страха и не можем да претърпим болката, причинена от другия?

   Ако знаем само какво, а не защо трябва да правим даденото нещо, то няма как да успеем в любовта. Затова е важно да си напомняме каква е наградата, какво ще спечелим, ако живеем в любов: „Но краят на всичко е близо, затова бъдете благоразумни и внимателни, когато се молите. И преди всичко, обичайте се истински един друг, защото любовта покрива много грехове“. (Първо Петрово, гл. 4, ст. 7-8*, по-тъмният шрифт е наш) 

   Гръцката дума за любов в този стих е agape или най-висшата, Божествената любов. Какъв е резултатът от агапе любовта? Покриват се, скриват се, правят се невидими, не се разгласяват множество грехове. Глаголът kαλύπτει (kalyptei) или покривам е използван на още едно място, свързано с любовта и с греха. В Посланието на Яков, гл. 5, ст. 19-20* (по-тъмният шрифт е наш) се казва така: „Братя, ако някой сред вас се отклони от истината и друг отново го върне,  нека да знае, че който е върнал грешник от лъжливия му път, ще спаси душата му от смърт и ще покрие много грехове“. В този случай гръцкият глагол означава и допринасям за опрощаване.

   Какво е общото между тези два пасажа? И в двата се говори за наградата на това, да обичаш. Резултатът от любовта е опрощението, измиването, покриването на греховете и неправдите, които човекът до нас е извършил. Какво печелим ние? Ние печелим души. Придобиваме хора за Христос и за Неговото царство. Печелим семействата си, колегите си, дори враговете си. Така и Самият Иисус Христос спечели нас и покри завинаги нашите грехове.

 

Мисъл на седмицата: Една спечелена душа си струва болката, смирението, прошката, дълготърпението, доверието, добротворството, загубите за нашето его. Да бъдем ловци на човеци! (Ев. от Матей, гл. 4, ст. 19*)

 

*Библейските цитати са според текста на Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013

Снимка: rawpixel/unsplash.com

Прочети още

Какво желае Бог от мен?
Какво желае Бог от мен?
 

Най-краткият отговор на този въпрос е: „Нищо и всичко“. Може би още от самото начало е важно да се каже, че Бог не е в нужда, Той не зависи от хора и от обстоятелства и няма ограничения, за да се „нуждае от помощ“ в буквалния смисъл на тази дума.

Трудно ли ти е да си различен?
Трудно ли ти е да си различен?
 

Създадени сме да живеем в общност и във взаимоотношения с други хора. Нашият враг сатана много добре знае тази основна човешка нужда. Затова усещаме и голям натиск от негова страна именно чрез обществото около нас.

Децата – дар и награда
Децата – дар и награда
 

Наистина няма по-голям подарък, който родителите могат да направят за децата си от това да ги възпитат добре, като им помогнат да израснат добри, честни и отговорни. Пред нас като християни стои обаче една още по-голяма отговорност...