BG | EN

Блог

Как преживяваш разочарованията?

Трудно? Добре, значи трябва да прочетеш това днес.

  Трудно? Добре, значи трябва да прочетеш това днес.

  Нека започнем с това, че разочарованието е напълно естествено състояние, което е важно да бъде прието по правилен начин от останалите. Когато човек се чувства наранен, предаден, обезсърчен, едва ли е от полза да му кажеш: „Стегни се! Какво толкова? Спри да се правиш на жертва!“. Омаловажаването на болката не лекува раната, а напротив, може да я задълбочи.

  От друга страна, любовта ни учи, че да оставиш някого да потъва до безпаметност в горчивината и болката си също не е проява на грижа. Понякога този някой може да си ти самият.

  Имаме няколко по-специално отбелязани случая на силно разочарование или огорчение в Библията. Ще разгледаме три библейски личности – Каин, пророк Йона и по-големият брат на блудния син и как те реагират на разочарованието.

  Каин реагира така: „Затова Каин се огорчи много и лицето му се помрачи. Тогава Господ каза на Каин: „Защо се разсърди? И защо лицето ти се помрачи? Ако постъпваш правилно, не би ли трябвало да повдигнеш лицето си? А ако не постъпваш правилно, грехът дебне при вратата ти, той те подстрекава, но ти господствай над него.“ (Битие, гл. 4, ст. 5-7*, по-тъмният шрифт е наш)

 Пророк Йона казва това: „ И сега, Господи, вземи ми живота! Защото за мен е по-добре да умра, отколкото да живея.“ Господ му отговори: „Мислиш ли, че с право се ядосваш?“ Йона напусна града и се оттегли на изток от него, където си направи навес и седна на сянка, за да види какво ще се случи с града“. (Йона, гл. 4, ст. 3-5*, по-тъмният шрифт е наш)

  Ето и големия брат от притчата за блудния син: „А той се разсърди и не искаше да влезе. Баща му излезе да го кани, но той отговори на баща си с думите: „Ето аз толкова години ти работя и никога не престъпих твоя заповед, а на мен дори и козле не си дал веднъж, за да се повеселя с приятелите си“. (Ев. от Лука, гл. 15, ст. 28-29*, по-тъмният шрифт е наш)

   И тримата библейски герои постъпват по един и същ начин в разочарованието си – изолират се, отдалечават се физически от хората и духовно – от Бога.

   Всеки един от тях има своите причини да се чувства наранен. Бог не е далече от нито един от тримата, Той е до тях и им задава въпроси, инициира разговори, желае да им покаже обстоятелствата от друг ъгъл. Бог наистина мисли най-доброто за нас, така че в момент на болка трябва да се приближаваме при Лекаря, а не да бягаме от Него. Може би си мислим, че с дистанцията се защитаваме или едва ли не наказваме виновните. Дистанцията от Бога е нещо опасно и не води до изцеление. Позволявай на Създателя да изцелява сърцето ти, като се приближаваш възможно най-бързо до Него с болката си.

   Предизвикателство: Идвай с малките и големите си разочарования от седмицата пред Бога, не се отдалечавай в болката сам(а). 


*Библейските цитати са според текста на Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013.

Снимка: Christian Fregnan/Unsplash.com

Прочети още

Твориш или рушиш?
Твориш или рушиш?
 

Не си представяй вдъхновението като някакво събитие, за което трябва да чакаш и което не зависи от теб. То вече е качество на твоя дух.

Надежда, която се сбъдва
Надежда, която се сбъдва
 

Всички сме чували да използват израза „напразни надежди“, когато очакванията на някого не се сбъдват. Как ще обясним факта, че и ние като Божии деца сме имали някакви очаквания от Бога, които не са се сбъднали?

Споделяй смело
Споделяй смело
 

Разбирате ли? Когато говорим, за нещо, което познаваме, каквото и да е то, говорим свободно. Още повече, когато виждаме необходимостта на някого от тази информация. Защо не говорим така и за Иисус Христос?