BG | EN

Блог

Как преживяваш разочарованията?

Трудно? Добре, значи трябва да прочетеш това днес.

  Трудно? Добре, значи трябва да прочетеш това днес.

  Нека започнем с това, че разочарованието е напълно естествено състояние, което е важно да бъде прието по правилен начин от останалите. Когато човек се чувства наранен, предаден, обезсърчен, едва ли е от полза да му кажеш: „Стегни се! Какво толкова? Спри да се правиш на жертва!“. Омаловажаването на болката не лекува раната, а напротив, може да я задълбочи.

  От друга страна, любовта ни учи, че да оставиш някого да потъва до безпаметност в горчивината и болката си също не е проява на грижа. Понякога този някой може да си ти самият.

  Имаме няколко по-специално отбелязани случая на силно разочарование или огорчение в Библията. Ще разгледаме три библейски личности – Каин, пророк Йона и по-големият брат на блудния син и как те реагират на разочарованието.

  Каин реагира така: „Затова Каин се огорчи много и лицето му се помрачи. Тогава Господ каза на Каин: „Защо се разсърди? И защо лицето ти се помрачи? Ако постъпваш правилно, не би ли трябвало да повдигнеш лицето си? А ако не постъпваш правилно, грехът дебне при вратата ти, той те подстрекава, но ти господствай над него.“ (Битие, гл. 4, ст. 5-7*, по-тъмният шрифт е наш)

 Пророк Йона казва това: „ И сега, Господи, вземи ми живота! Защото за мен е по-добре да умра, отколкото да живея.“ Господ му отговори: „Мислиш ли, че с право се ядосваш?“ Йона напусна града и се оттегли на изток от него, където си направи навес и седна на сянка, за да види какво ще се случи с града“. (Йона, гл. 4, ст. 3-5*, по-тъмният шрифт е наш)

  Ето и големия брат от притчата за блудния син: „А той се разсърди и не искаше да влезе. Баща му излезе да го кани, но той отговори на баща си с думите: „Ето аз толкова години ти работя и никога не престъпих твоя заповед, а на мен дори и козле не си дал веднъж, за да се повеселя с приятелите си“. (Ев. от Лука, гл. 15, ст. 28-29*, по-тъмният шрифт е наш)

   И тримата библейски герои постъпват по един и същ начин в разочарованието си – изолират се, отдалечават се физически от хората и духовно – от Бога.

   Всеки един от тях има своите причини да се чувства наранен. Бог не е далече от нито един от тримата, Той е до тях и им задава въпроси, инициира разговори, желае да им покаже обстоятелствата от друг ъгъл. Бог наистина мисли най-доброто за нас, така че в момент на болка трябва да се приближаваме при Лекаря, а не да бягаме от Него. Може би си мислим, че с дистанцията се защитаваме или едва ли не наказваме виновните. Дистанцията от Бога е нещо опасно и не води до изцеление. Позволявай на Създателя да изцелява сърцето ти, като се приближаваш възможно най-бързо до Него с болката си.

   Предизвикателство: Идвай с малките и големите си разочарования от седмицата пред Бога, не се отдалечавай в болката сам(а). 


*Библейските цитати са според текста на Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013.

Снимка: Christian Fregnan/Unsplash.com

Прочети още

Изобличен = приет
Изобличен = приет
 

Преписваме на Бога собствените си мотиви за наказание и смятаме, че Той изобличава и наказва от гняв, от наранена гордост, от това, че е имал лош ден или не си е доспал. Каква е целта на Божието изобличение в действителност?

Благодаря!
Благодаря!
 

Защо човек може да има хиляди причини да благодари, а в сърцето му да се таи разочарование? Нека видим какво ни пречи да живеем с благодарност.

Изцелителната сила на любовта
Изцелителната сила на любовта
 

„Наистина те възлюбих с вечна любов!” – това са думите на Бога към теб днес. Позволи Му да те обгърне с нея, да те утеши, да изцери раните в сърцето ти.