BG | EN

Блог

Какво можем да научим от жените в Стария Завет

Две позабравени истории на жени от Библията, които решават да последват Божията воля, вместо своята

Какво казва Библията за жените Тъй като Бог ме е благословил с дъщеря, аз съм осъзнал важността на това да ѝ предам отговора на този въпрос. Докато наблюдавам как расте, виждам, че тя се интересува от истории и търси връзка между героините в тях.

Какво казва Библията за жените?

Този въпрос, макар и простичко зададен, носи голямо разнообразие от отговори и емоции. Докато един може да акцентира върху Послание до Галатяни, гл. 3, ст. 8* („Няма мъжки пол, ни женски, защото всички вие сте едно в Иисус Христос“), друг ще се позове на „суровия“ език на Първо послание до Коринтяни гл. 11 и 14 („Жените ви в църковните събирания да мълчат – на тях не е позволено да говорят, а както казва и Законът, да се подчиняват“ (гл. 14 ст. 34*).

Тъй като Бог ме е благословил с дъщеря, аз съм осъзнал важността на това да ѝ предам отговора на този въпрос. Докато наблюдавам как расте, виждам, че тя се интересува от истории и търси връзка между героините в тях. Сега, когато започва да се запознава с Божието слово, аз си давам сметка, че дъщеря ми ще започне да се отъждествява с жените от Библията. Как могат страниците на Писанието да предават положителни уроци на нея и на младите жени по света?

Библията наистина разполага със завладяващи героини. Рут, Мария и Естир са образи на сила и праведност. Някои жени, като Тамар и Яил, чиито истории са комбинация от добро и зло, са по-сложни. Други са мъдри, като Авигея. Има глупави и себични, като Лия, Рахил и Михала. Многото различни образи са ме научили да не слагам етикети на жените от Библията, като добри или лоши хора.

Вместо това, индивидуалната среща с всяка една от тях трябва да ни учи на някакъв урок. Във всички образи от Библията, било мъже или жени, ние откриваме и герои, и злодеи, както и всичко между тези две крайни характеристики. 

Има две истории, които изпъкват по две причини: качествата на жените, които участват в тях, и силата на уроците, на които ни учат. Тези две не толкова известни истории са за дъщерите на Салпаад и за една принцеса на име Йосавета. Не ви звучат познато? Няма проблем, нека ги погледнем заедно.

Дъщерите на Салпаад се появяват в гл. 27. Баща им загива в пустинята, а те са все още неомъжени. Когато виждат, че по тази причина обществото е готово да ги пренебрегне, те се обръщат към Мойсей. Искат в наследство част от земята на баща си, за да се запази в рода им. Мойсей представя молбата им пред Бога, Който казва, че те имат право. Земята трябва да им бъде разпределена, като на представители на рода, въпреки че обичаят в онова време забранява жените да притежават собственост. Това, което обществото мисли за тях, няма значение. Дъщерите на Салпаад са определени за достойни от Бога, но те, също така, са и готови да се подчинят на волята Му. Това разбираме по-късно, когато няколко души идват и молят Мойсей да се увери, че момичетата ще намерят съпрузи сред израилевия народ, за да не попадне земята им в чуждо племе. Въпросът отново е отнесен до Бога и Той заповядва те да се омъжат за когото поискат, стига да е от техния народ. Виждаме, че те се подчиняват. Това, което има значение за тях, не са обществените норми, а Божията воля.

Историята на Йосавета е много различна (4 Цар., гл. 11, ст. 2, 1 Лет., гл. 22 – 24). Тя е принцеса, дъщеря на цар Йорам и сестра на цар Охозия. Когато брат ѝ бива убит, майка му, Готолия, решава да заеме трона. Готолия разчиства двореца от всички претенденти за трона. Тогава Йосавета отвежда своя млад племенник, Йоас, в храма, където тайно го отглежда като свой син, докато съпругът ѝ повежда бунт и сваля от власт злата царица. Вместо да преследва собствените си мечти за успех, Йосавета се стреми да изпълни Божиите планове. Нейната смелост е забравена от повечето хора, но Бог запазва името на тази храбра принцеса, за да може всички да научат за нея.

И така, какво обединява тези жени по начин, който да ни научи на нещо днес? Това е фактът, че те следват Божия план, а не се движат в посоката, в която ги тласка светът.

Дъщерите на Салпаад живеят в свят, където жените имат твърде малко права. Те обаче търсят признание от Бога, като се съобразяват с границите, които Той поставя. Йосавета, от друга страна, живее във време, когато една жена се издига на власт. Тя обаче не се опитва да грабне рядката възможност да стане царица, а жертва своя живот, заради Божия план и правото на престолонаследника.

В своето време тези жени постъпват според Божията воля, а не според посоката на света. Тяхната стойност не се определя от това как обществото или близките им гледат на тях, но в това, че са угодили на Бога. Те служат за свидетелство извън времето, че, докато светът се променя, стойността на една жена не се измерва от политическата система или натиска на обстоятелствата около нея, но от нейното устояване и почит към Бога. Дъщерите на Салпаад и принцеса Йосавета служат за добър урок, който се радвам да предам на дъщеря си. Нека всички насочваме жените, които обичаме, към въздействащите истории на подобни уроци.*Библейските цитати са според текста на Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013.


Линк към оригиналната статия: https://www.abwe.org/blog/lessons-women-old-testament 

Категория: Статии

Прочети още

Предай го на Бога
Предай го на Бога
 

Не преминаваме през никое изпитание сами, защото Бог е с нас.

Тези, малките
Тези, малките
 

Всеки живот е ценен в Божиите очи - така трябва да бъде и за нас.

Поглед в бъдещето
Поглед в бъдещето
 

Книгата Откровение ни приканва да хвърлим поглед към бъдещето, за да се покаем за греховете си и да живеем с вяра – днес и всеки ден.