BG | EN

Блог

Четем ли повече Библията дигитално през 2021?

Кой е библейският стих на 2021 г. за YouVersion и какви са тенденциите в приложението им за четене на Библията

През този ноември приложението YouVersion премина границата от 500 млн. уникални инсталации. Хората, които инсталират приложението където и да е по света, също така продължават и редовно да го използват, за да четат Библията от него.


Следвайки рекордните нива, които бяха постигнати през 2020 г., общността на YouVerison остава с висок интерес към Библията и през 2021 г. Библейският стих, който достига най-високото място като Стих на 2021 г. на YouVersion, според това кои стихове са споделяни, отбелязвани и подчертавани най-често през годината, е: 


Преди всичко търсете царството на Бога и Неговата правда, а Той ще ви прибави всички тези неща.

(Евангелие от Матей, гл. 6, ст. 33*)


 „Насърчени сме да видим високите нива на интерес към Библията отново и през тази година, понеже това означава, че хората се обръщат към Бога и към Библията за отговори на своите въпроси. Дори и нашият Стих на 2021 г. показва желанието в  сърцата на всички в общността на YouVersion – да търсят Бога и да Го познават повече“, казва Боби Грюнвалд, основател на YouVersion. 

Моделите от времето на пандемията се затвърждават и през 2021 г

Преди времето на пандемията от YouVersion регистрират повишени нива на интерес към Библията всяка неделя, обикновено с 20% по-голям интерес от останалите дни от седмицата. Има обаче значителна промяна в моделите през последните две години. През м. март 2020 г., когато хората не могат да посещават църква, седмичният интерес към Библията нараства с 10% и продължава да расте през следващите няколко седмици. След като църквите започват наново да се отварят, се завръща и засиленият интерес към Библията всяка неделя, но не и за сметка на изградените навици за седмично четене на Библията. През 2021 г. интересът към Библията в дните от понеделник до събота е бил с 24% повече в сравнение с нивата от преди настъпването на пандемията. 

YouVersion също така наблюдава засилено използване на някои от предлаганите от приложението възможности, предназначени за споделено ползване, и тези нива се запазват високи и през 2021 г. По-специално, интересът към предлаганата възможност за следване на даден план за четене на Библията заедно с приятел рязко се повишава през периода на затваряне и продължава да има с 50% повече абонамента през 2021 г. в сравнение с нивата преди настъпването на пандемията.

„Отбелязвайки рекорд през 2020 г., сме много радостни да видим колко много хора продължават да имат същия ежедневен интерес към Библията, както и през изминалата година“, казва Греюненвалд. „Интересът им е надраснал онзи първоначален момент на нужда и се задълбочава, задълбочавайки взаимоотношението им с Бога“. 

Глобалният растеж продължава и след настъпването на пандемията

Географските области с най-бърз растеж както по отношение на инсталиране на приложението BibleApp, така и по отношение на ежедневния интерес към Библията, са Централна Африка и Южна Азия. По-специално, Конго отбелязва 49% ръст на интереса към Библията, в Пакистан се наблюдава 69% увеличение с всяка следваща година. Във всеки от тези региони споделянето на библейски стихове, преглеждането на видеа и търсенето в Библията и допълнителните материали остават с високи нива през цялата година. 

През този ноември приложението YouVersion премина границата от 500 млн. уникални инсталации. Хората, които инсталират приложението където и да е по света, също така продължават и редовно да го използват, за да четат Библията от него. 

Само през 2021 г. в общността на YouVersion има: 

  • Прочетени 55.8 млрд. глави
  • Прослушани 8.2 млрд. глави в аудио формат
  • Създадени 2.4 млрд. подчертавания, отбелязвания и бележки
  • Завършени 1.4 млрд. „дни“ от планове за четене от Библията

За YouVersion

Създадено от църквата Life.Church, приложението за четене на Библията BibleApp на YouVersionсъздава различни, свързани с Библията преживявания, чрез които се старае да насърчи и предизвика хората да търсят Бога през всеки един ден. То предлага за безплатно четене Библията на повече от 1750 езика и е инсталирано на повече от 500 милиона отделни устройства. BibleApp For Kids (Библейското приложение на YouVersion, специално направено за деца), което е било създадено в партньорство с организацията OneHope през 2013 г., помага на децата да се запознаят с библейските истории посредством интерактивни анимации и забавни дейности. То е инсталирано на повече от 76 милиона отделни устройства.  

 

*Библейският цитат е според текста на Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013. 


Линк към оригиналната статия: https://www.prnewswire.com/news-releases/youversion-reveals-2021-verse-of-the-year-and-bible-app-trends-301434951.html


Снимка: Priscilla DuPreez/Unsplash.com


Категория: Статии

Прочети още

Радвай се, Благодатна!
Радвай се, Благодатна!
 

Бог избира различни хора за Своите специални мисии и това, което търси в тях, не са някави особени качества, но смирение и покорство.

Какво можем да научим от жените в Стария Завет
Какво можем да научим от жените в Стария Завет
Две позабравени истории на жени от Библията, които решават да последват Божията воля, вместо своята

Какво казва Библията за жените Тъй като Бог ме е благословил с дъщеря, аз съм осъзнал важността на това да ѝ предам отговора на този въпрос. Докато наблюдавам как расте, виждам, че тя се интересува от истории и търси връзка между героините в тях.

Една четвърт от световните езици без превод на Новия Завет
Една четвърт от световните езици без превод на Новия Завет
В момента се извършват преводи на Библията или на части от нея на почти 2500 нови езика.

Целта на кампанията „Уиклиф 2025“ да създаде успешна програма за превод на всичките 7000 езика до 2025 г., е изправена пред големи предизвикателства. Почти 45 процента от световните езици ще изчезнат в края на века, тъй като много от тях нямат писменост.