BG | EN

Блог

Влюбен в призива

Цялото ти човешко съществуване е задвижвано именно от този призив, а плодът на всичко това ще е да принесеш слава на Господ пред цялото Му творение във видимия и невидимия свят.

„Но това, което беше за мене придобивка, заради Христос го сметнах за загуба. Наистина смятам, че всичко е загуба в сравнение с предимството да се познава Иисус Христос, моят Господ, заради Когото се отрекох от всичко. Всичко за мене е смет, за да придобия Христос (…) Братя, аз не мисля за себе си, че съм постигнал това; но едно само правя: забравил това, което остана назад, и отправил се към това, което е напред, аз се стремя към целта – към наградата на небесното призоваване от Бога чрез Иисус Христос.“ (Послание към филипяните, гл. 3, ст. 8-9, 13-14*)

 

Възхищаваме се на хора като ап. Павел, които могат да кажат това. Възхищаваме се на велики исторически личности като Жана д'Aрк, Майка Тереза, Алберт Айнщайн, които са променили света за добро завинаги. Виждаме в тях някакъв плам, който ги е тласкал напред, който е осмислял всяка минута от живота им. Дали са си отишли рано или на преклонна възраст, при всички случаи виждаме, че са изпълнили мисията на живота си.  

Ти също имаш призив и мисия, които трябва да изпълниш. Ако си ги открил, то нямаш безсмислен ден, всяко усилие, което полагаш, е мотивирано от призива и всичките ти очаквания се завъртат около това: да видиш делото и мисията си да напредват. Ако още не си узнал какъв е твоят призив, трудно би разбрал горното. И въпреки това, душата на всеки човек копнее за смисъл и мотив, за причина да се събужда всяка сутрин, за онази искра, която превръща живота му в златна нишка от великия гоблен на Създателя. И така, как да намерим този призив?

 

Кое радва сърцето ти?

Намерението в сърцето на човека е като дълбока вода, но разумен човек ще го извади“ (Притчи, гл. 20, ст. 5**)

Думата за намерение на еврейски в цитирания стих може да се преведе и като план, схема, мотивпричина. А глаголът изваждам има смисъл на вадя вода от водоизточник с ведро. Разумният човек може да разбере, да достигне до причината и мотива за вършенето на дадено действие. Каква е причината да вършиш нещата, които обичаш? Знаеш ли кое радва сърцето ти, кое те мотивира да положиш свръхусилия, да жертваш повече време, само и само да видиш конкретно нещо реализирано? Замисли се защо именно желаеш да правиш нещата, които обичаш? Това не е нещо случайно, а е вложено от Създателя ти с цел и тя съвсем не се ограничава до това да радва само теб.


Какви са твоите силни страни?

Ето смените на свещениците и левитите за всяка от службите при Божия дом. За всяка работа ти ще имаш усърдни и можещи мъже (…)“ (Първа книга на летописите, гл. 28, ст. 21a*, по-тъмният шрифт е наш)

Понякога няма засичане между силните страни на човека и нещата, които наистина го вдъхновяват, но в повечето случаи се наблюдава съвпадение между двете. Дете, което обича да рисува, в последствие при правилен подход израства и като дете, което умее да го прави. Тези, които са обичали да играя футбол в квартала като малки, често се развиват като спортисти или хора, които се занимават със спорт. Защо става така? Защото призивът и заложеният от Бога дори понякога неосъзнат копнеж за нещо ни тласкат да го вършим и то без да го усещаме като тежест или полагане на огромно усилие. Какви са талантите и способностите, които имаш? В какво си добър, кое хората разпознават в теб като способност и дарба? Тези силни страни са ключът и към разбирането на призива.

Призивът ти на тази земя е неотменим. (виж Римляни, гл. 11, ст. 29) Господ те е създал с цел, която да запали всичко в теб, след като я откриеш и приемеш. Цялото ти човешко съществуване е задвижвано именно от този призив, а плодът на всичко това ще е да принесеш слава на Господ пред цялото Му творение във видимия и невидимия свят. За теб са радостта и чувството на съвършена пълнота и удовлетворение.

 

Предизвикателство за седмицата: Ако още не си научил какъв е твоят призив, не губи ценно време. Застани пред Бога в молитва и Го помоли да ти покаже кое е това, което Той е закодирал в теб, което ти носи радост и удоволствие, а на Него – слава. Кои са твоите силни страни, с които би могъл да се впуснеш в осъществяването на Неговия призив и мисия за теб. Бъди готов да говориш и с верни и зрели приятели, които да споделят своите лични наблюдения за способностите и дарбите ти. Бъди готов също и за изненадващи открития.

 

*Библейските цитати са според текста на Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013.

**Библейските цитати са според текста на Библия, ревизирано издание © Българско библейско дружество 2015.

Снимка: Rasmus Smedstrup Mortensen/Unsplash.com 

Прочети още

Красива песен
Красива песен
 

Трудно е да живеем в хармония с всички хора, но, като християни, сме призовани именно на това.

Грижа за творението
Грижа за творението
 

Като настойници на Божието творение, всеки един от нас може да даде своя дял в помощ на защитата и опазването на нашата скъпоценна природа.

Време за всяко нещо
Време за всяко нещо
 

Бог е определил време за всичко. Понякога може би трябва да чакаме, защото още не сме готови за дадено нещо.