BG | EN

Блог

Истина или не?

Как да проверим дали дадено християнско твърдение е истина в 3 стъпки

„Грехопадението не започва с първата хапка от забранения плод. Тоест, не започва с акта на неподчинение. Започва с лъжлива или невярна идея..."


Апологетът Алън Шлемон и канадският пастор Тим Барнет споделят стъпки и принципи на проверка на дадено твърдение относно Библията и християнството пред студенти богослови на апологетичната конференция reTHINK в гр. Алън, щата Тексас в САЩ.

Шлемон очертава три стъпки за проверка. 

Първо, трябва да се обърнем към Свещеното Писание, което неминуемо включва четене на Библията. Когато се сблъскаме с християнска идея или някакъв вид твърдение, трябва да проверим истинността им на база текста на Библията.

Втората крачка е „да потърсим мъдър съвет“, като Алън Шлемон съветва студентите да се обърнат към родителите си, към водачи на групи или към духовници, освен всички останали мъдри съветници, които биха потърсили.

Има голям шанс да не познавате изцяло текста на Библията, да нямате правилно богословско разбиране, да не разбирате напълно християнския мироглед и знаете ли какво? Всичко това е в реда на нещата. Аз също не знам всичко. Няма такъв човек, който да знае всичко. Това означава обаче, че бихте могли, а и трябва да потърсите мъдър съвет от хора, които може да са по-зрели по библейските въпроси от вас или такива, които имат по-дълъг житейски път като вярващи в Иисус Христос“, насърчава студентите Шлемон.  

Той дава пример със своя началник, който е и негов духовен съветник.

Третата и финална стъпка за определяне истинността на дадена богословска идея, е да се търси принципен консенсус в църковната история.

Какво е учела църквата през последните две хиляди години? Ако дадена идея или твърдение са изцяло нови или противоречат на две хиляди години християнска история, това би ме накарало да бъда скептичен“, казва още Шлемон.

Той дава пример с ЛГБТ движението и как някои църкви застават зад твърдението, че Библията всъщност не заклеймява хомосексуализма и еднополовите бракове. 

Шлемон признава също, че християните от край време не достигат до съгласие върху природата на Евхаристията или Светото Кръщение, например.

Били сме разделени по толкова много въпроси през последните стотици, даже хиляди години. Но когато се говори за брак и пол, всички църкви, независимо дали са протестантски, католически или православни, са в пълно единодушие вече две хилядолетия,“ споделя още той.

Изказванията на Алън Шлемон са част от първата вечерна сесия на конференцията, наречена „ПреМИСЛИ своите погрешни представи относно Бога“.

В сесията участва и пастор Тим Барнет.

Той слага ударение върху разказа за първородния грях в книга Битие, където виждаме как змията в три стъпки убеждава Адам и Ева да опитат от забранения плод.

Трите стъпки на измама според Барнет са:

  • дяволът поставя под въпрос това, което Бог казвa
    • дяволът отрича това, което Бог казва
      • дяволът напада самата Личност на Бога

Грехопадението не започва с първата хапка от забранения плод. Тоест, не започва с акта на неподчинение. Започва с лъжлива или невярна идея, и по-конкретно, с това, че сатана посява лъжливи идеи в умовете на първите хора“, казва Барнет.

Пастор Барнет продължава, като твърди, че същата стратегия се използва и днес в модерната американска култура, за да бъдат християните изкушени да не следват Библията.

Пренебрегваме Божието слово и стигаме до там, да се отделим от истината относно Бога. Ако игнорираме това, което Бог казва, сами се отделяме от истината. Това, което се случва в последствие, е че започваме да следваме модела на сегашната култура относно разбирането ни за Бога… Не можем да определяме какъв е Бог спрямо днешната култура“, споделя още той.

 

Източник: Christian Post

Превод: Йоанна Русева

Снимка: Markus Winkler/Unsplash.com

Категория: Статии

Прочети още

Източникът на нашата надежда
Източникът на нашата надежда
 

Тъй като е лесно да се обезсърчим, ние се нуждаем от напомняне, че Господ работи за нашето добро.

Да носиш промяна
Да носиш промяна
 

Човек, който избира да се подчинява на Бога, може да има огромно влияние върху живота на другите.

Силата да устояваш
Силата да устояваш
 

Когато изпитанията изглеждат смазващи, не се отказвайте от Господ, Който никога няма да ви подведе!