BG | EN

Блог

Към долината на мрачната сянка

Цената да имаш Библия на майчиния си език

„Знаете ли, когато Бог ни изпраща на мисия, Той не ни казва какви условия ще срещнем, когато тръгваме. Той казва само: „Върви, Аз те изпращам!“

   

  През август и септември тази година Библейското дружество в Камерун губи двама души от екипа си, които служат като обучители по библейската Алфа програма на наречието паркуа в родното си село в далечните северни части на страната.

 

   Джонас и Джоузеф са убити от членове на ислямистката терористична група „Боко Харам“, чиито набези са възобновени в северния крегион на Камерун след близо 2 години затишие. Съпругите им остават сами с малки деца, за които трябва да се грижат на едно бедно и опасно място.

   В края на октомври тази година като директор на Библейското дружество Люк Гноуа решава да посети селото, за да се срещне лично с вдовиците на двамата загинали. Той усеща, че това пътуване също така ще му помогне да разбера по-добре какъв е животът на хората в този район, който е под постоянните атаки на „Боко Харам“. Отговарящият за региона към Библейското дружество Пиер Абоулко вече е посетил селото преди това.

   След молитва и с доверие в Бога Люк и Пиер се отправят първо към един от главните градове в северната част на Камерун, наречен Мароуа. От там отпътуват към най-големия град в близост до селото на Джонас и Джоузеф. Придружават ги двама членове от екипа по проекта за превод на Библията от езика паркуа. Четиримата мъже пристигат сами с два мотора, без ескорт и само с доверие в Бога в селото в 3 ч. следобед. По това време почти всички хора там вече са напуснали домовете си, за да се отправят към планината, където нощуват вечер поради страх от нападения.

   Люк не успява да се срещне със съпругите на загиналите си колеги, тъй като те вече са заминали към палатките в планината. Среща се обаче с братовчед на Джоузеф и един от неговите приятели, които още не са напуснали селото. Заедно отиват до гроба на Джоузеф, където успяват да се помолят за кратко. Хората от селото са зарадвани и учудени, че някой ги посещава, тъй като почти никой не смее да пътува в областта.

   По думите на Люк картината е съкрушаваща, тъй като наоколо цари тишина – изоставени здравни центрове, къщи, църква и запустели плодородни земи, които не могат да се обработват. Селяните нямат друг избор, освен да се крият по планините, където са поне малко скрити от очите от „Боко Харам“, но, от друга страна, са застрашени от насекоми, жажда и глад.

         Самият той не успява да заспи тази вечер – мисли над видяното и осъзнава какъв риск е поел. 

  На сутринта получава обаждане, че само няколко часа след отпътуването им от селото, „Боко Харам“ са нападнали палатките в планината и са убили един човек. Следващият в списъка е един от преводачите на Библията, затова Дружеството незабавно го изтегля в близкия град заедно със семейството му. През юли, в края на учебната година, трима от преводачите на Библията на наречието паркуа ще бъдат преместени в град Мароуа до завършването на проекта. 

След убийството на двамата членове от екипа ни, които отговаряха за подготовката на общността за новия превод на Библията на паркуа, нашата задача става още по-неотложна. Библията е тази, която ще донесе надежда и ще изцели раните на местните хора. Преводът на паркуа наистина се извършва във възможно най-тежките условия. Знаете ли, когато Бог ни изпраща на мисия, Той не ни казва какви условия ще срещнем, когато тръгваме. Той казва само: „Върви, Аз те изпращам!“. Той ни изпрати при тези хора и ние трябва да завършим мисията си. Убедени сме, че чрез Него ще успеем да я завършим докрай, въпреки действията на врага“ (Люк Гноуа, изпълнителен директор на Библейското дружество в Камерун) 

 

Източник: UBS (United Bible Society)

Снимки: Люк Гноуа

Категория: Статии

Прочети още

Цветница - страдание и възторг
Цветница - страдание и възторг
 

В този неповторим по красота и богатство на чувства празник в полифонично единство са събрани радост и мъка, екстаз и страдание; в следващите дни ние ще ги преживеем отново, но вече не едновременно, а последователно.

Самарянката - искреност и смелост
Самарянката - искреност и смелост
 

Иисус иска да се срещне със самарянката, затова е необходимо да мине от там и да я заговори на кладенеца, питайки я за глътка вода. Какво има в тази жена, защо Той се среща именно с нея и какво можем да научим от нейния характер?

Мария Магдалина - сила и вярност
Мария Магдалина - сила и вярност
 

Тя е първият човек, на когото Иисус се явява след възкресението Си. Защо ли? Дали Бог има любимци? Защо е избрал да се яви първо на жена, а не на мъж? Дали всъщност всички тези подробности имат значение?