BG | EN

Блог

Защо да останеш?

Използваме израза „да се измъкна“ за ситуация или дейност, която не ни е приятна и не искаме да преживяваме. Глаголът измъквам носи смисъл на действие с усилие, на бягство, на излизане от нещо по труден начин, на освобождаване.

„Посред нощ Павел и Сила се молеха и славеха Бога, а затворниците ги слушаха.Внезапно стана голям трус, така че основите на тъмницата се разклатиха. Веднага всички врати се отвориха и оковите на всички паднаха. А тъмничарят, като се събуди и видя, че вратите на тъмницата са отворени, извади нож и искаше да се убие, понеже мислеше, че затворниците са избягали. Но Павел извика високо: „Не си причинявай зло, ние всички сме тук!“ (Деяния на апостолите, гл. 16, ст. 25-28*, по-тъмният шрифт е наш)

 

Всички сме гледали филми, в които затворници се опитват да избягат, като измислят всевъзможни планове за бягство. Това се превръща във фиксидея за тях, не спят, не се хранят, всичките им усилия и мечти се въртят около заветната свобода. Може би затова горният пасаж звучи малко странно, не мислиш ли?

Случва се земетресение в тъмницата, в която Павел и Сила са оковани, при което всички окови и вериги падат, а ръцете и краката на затворниците се освобождават. Вратите се отварят пред тях. Сега е идеалният момент за бягство. Представи си, че си един от тези задържани хора. Никой от нас не знае колко на брой са били и колко дълго време са били държани в тъмнина и мизерия, дали някои от тях не ги е грозяла смъртна присъда. И въпреки невероятния шанс да се избавят от смърт и години в окови, никой от тях не напуска тъмницата, макар че има тази възможност. Как си го обясняваме?

 

  • Оставаш, когато няма смисъл да се опитваш да бягаш

Ако наистина си представиш, че си един от затворниците с Павел и Сила, кое би било по-страшно според теб – римските войници или Богът, за Когото Павел и Сила говорят в молитвите и песните си, Който и докарва земетресение, за да освободи слугите Си? Да, това беше реторичен въпрос. Не случайно се казва, че докато Павел и Сила се молят и пеят или, своеобразно проповядват, затворниците ги слушат и наблюдават. Това, което Господ прави, е да докаже на дело пред всички оковани изявеното в песен и молба от учениците Му. След като пред всички престъпници Бог доказва, че е жив и действа, че може да направи всичко, не остава за тях опция за бягство. Той ще ги намери, където и да отидат. Тогава остават обезоръжени и ясно осъзнали истината и величието на Яхве и Неговия Син Господ Иисус Христос.

Какво значи за нас днес това? По същата логика и ние оставаме без желание за бягство от ситуация, човек или преживявания, които ни плашат, когато осъзнаем, че единственият, от Когото трябва да се боим, е Господ. Той е над всичко и всички.

 

  • Оставаш, защото вече си свободен

Използваме израза „да се измъкна“ за ситуация или дейност, която не ни е приятна и не искаме да преживяваме. Глаголът измъквам носи смисъл на действие с усилие, на бягство, на излизане от нещо по труден начин, на освобождаване. Затворниците, Павел и Сила вече нямат нужда да се опитват да надхитрят стражите, да се „измъкнат“ като престъпници, да вземат собствената си свобода в свои ръце. Те вече са свободни. Нито римляните, нито дори самият ад не могат да ги задържат. Тогава каква нужда имат от бягство. Бягат само виновните и онези, които се опитват със собствени усилия да се отърват от нещо тежко, страшно или, най-малкото, неприятно. Затова и всички остават, което е огромно свидетелство за началника на затвора. Той дори не допуска, че затворник би имал възможността да се измъкне и не би се възползвал. Това е защото римският войник няма представа какво е истинската Свобода, за него тя има само физическо измерение. 

Нека приложим всичко казано дотук в нашето ежедневие – няма да се почувстваш облекчен или по-свободен, ако избягваш трудностите и неприятните хора и обстоятелства. Бягството няма да ти донесе лекотата, за която копнееш. Трябва да я откриеш насред трудността, насред проблема, насред оковите, които преди това са държали вързани ръцете ти. Устояването ти в трудност, сблъскването с проблем, поведението и думите ти по време на трудността са свидетелство, което другите наблюдават. Когато ти избереш да вярваш на Бога, а не да вземеш нещата в свои ръце, търсейки начин „да се отървеш“ или да се спасиш, както можеш, тогава Бог ще разтърси земята за теб. Тогава и тези, които виждат живота ти, ще бъдат разтърсени и докоснати от същия онзи Господ, на Когото ти се доверяваш.

 

Насърчение за седмицата: Защо да останеш ли? 


    • Защото нямаш нужда от бягство, имаш нужда от благодат и вътрешна свобода. 

 

    • Защото страхът да не изпълниш това, за което Господ те призовава, трябва да е по-голям от страха от трудното и неизвестното.

 

    • Защото това, че оставаш, ще спаси животи покрай теб.

 

Иисус също остана за нас на кръста.

 

*Библейските цитати са според текста на Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013.

Снимка: Caroline Hernandez

Прочети още

В какво/кого си сигурен?
В какво/кого си сигурен?
 

Искаш ли да видиш доброто, да го разпознаеш, да имаш стабилна почва под краката си, да носиш ведрост и спокойствие в сърцето си?

Да се (съ)будим!
Да се (съ)будим!
 

Бог те е избрал да бъдеш не просто буден, което е състояние, но будител – това е начин на живот.

Не можеш да го понесеш сега
Не можеш да го понесеш сега
 

Разбираш ли сега защо много пъти изглежда, че Бог не ни чува, мълчи или крие от нас неща?