BG | EN

Блог

На 30 юни във Варна беше открита кампанията „Нашата Библия“

На 30 юни 2018 г. в сградата на Евангелска методистка епископална църква (ЕМЕЦ) се проведе тържествено откриване на инициативата „Нашата Библия“ за град Варна.

 На 30 юни 2018 г. в сградата на Евангелска методистка епископална църква (ЕМЕЦ) се проведе тържествено откриване на инициативата „Нашата Библия“ за град Варна.

  На събитието присъстваха близо осемдесет души, сред които пастори и гости от почти всички протестантски църкви в града.

 Откриването започна с изказване на изпълнителния директор на Българско библейско дружество (ББД) Радослав Апостолов, който приветства присъстващите от името на организаторите. Той покани и п-р Бедрос Алтунян, заместник-председател на ББД, който благодари на отзовалите се на поканата пастори и участници, и най-вече на ветераните на библейското дело във Варна.

 П-р Алтунян представи кратък исторически обзор на събитията преди и по време на отпечатването на Цариградската Библия през 1871 г. като подчерта значимостта на делото на преводачите, които са работили не за една или друга християнска деноминация, а за разпространението на истината от Божието слово.

  След кратка  музикална пауза суперинтендантът на ЕМЕЦ в България п-р д-р Даниел Топалски също поздрави гостите от името на домакините. В своето слово той припомни един наболял проблем пред съвременната българска църква, а именно резкия спад на библейската грамотност сред вярващите. П-р д-р Топалски призова всички заедно да впрегнем усилията си в библейското ограмотяване, защото на раменете на сегашното поколение ще стъпи следващото, точно както днешните християни в България са стъпили върху основата, положена от някогашните преводачи.

 Георги Тодоров, пастор на Християнска евангелска баптистка църква (ХЕБЦ-Варна) констатира, че много от българите имат Библии на рафтовете у дома си, но нямат Божието слово, записано в сърцата си. Той призова Бог да помогне на всички да разберат какво имат и какво трябва да разпространят в града, за да достигнат всеки варненски дом.

 Накрая п-р Николай Кокончев от Евангелска петдесятна църква (ЕПЦ-Варна) завърши с припомнянето на няколко прости истини, които лесно се забравят. Той посочи, че Господ е Вдъхновителят на Свещеното Писание и Той го сее чрез труда на вярващите. П-р Кокончев насърчи всички присъстващи не просто да разпространяват и разясняват Библията, но и да живеят според написаното в нея.

 След всички изказвания Анна Топалска прочете кратък откъс от оригиналния текст на Цариградската Библия. Прочитът беше от Първо послание към коринтяните, гл. 13, позната още като Главата на любовта.

 Като завършек на официалната част Радослав Апостолов (ББД) покани всички присъстващи пастори и представители на различни църкви от града да препишат тържествено по един стих и с това да дадат начало на преписването за град Варна. Събитието приключи с преписване, в което се включиха всички желаещи от присъстващите и почерпка.

 „Нашата Библия“ ще остане във Варна до първата седмица на месец ноември тази година, като ще гостува на седем църкви и една книжарница.

Категория: Новини

Прочети още

Децата - специален Божи дар
Децата - специален Божи дар
 

Подбрани библейски стихове, които се отнасят до децата.

Да се (съ)будим!
Да се (съ)будим!
 

Бог те е избрал да бъдеш не просто буден, което е състояние, но будител – това е начин на живот.

Сеем, за да пожънем
Сеем, за да пожънем
 

Защо някой хвърля труд, време, усилия, енергия, мечти и грижа за нещо, което би могло да е пълен провал и разочарование. Кое може да ни мотивира във време, в което всичко е обвито в мъгла? Трябва да си отговорим на два други въпроса преди това...