BG | EN

Блог

Смъртта – последният враг ще бъде победен

Защо се страхуваме от опасности, природни катаклизми, пандемии, войни? Вярваме ли, че човешкият живот наистина започва и се разкрива напълно едва след смъртта? Ето някои причини за страх от смъртта, за които има подходящ пасаж в Божието слово.

„След това ще дойде краят, когато Той предаде царството на Бога, Своя Отец, когато унищожи всяко началство, всяка власт и сила. Защото Христос трябва да царува, докато покори всички врагове под нозете Си. Последният враг, който ще бъде унищожен, е смъртта.“ (Първо послание към коринтяните, гл. 15, ст. 24-26*, по-тъмният шрифт е наш) 

 

   Новините, които чуваме и четем напоследък може би са плашещи. Светът сякаш се тресе отвън и отвътре. България не остава изолирана, не е спасителен остров, на който можем да останем в безопасност. Тези три изречения ще бъдат последните такива, засягащи реалността в момента. Това, от което се нуждаем повече обаче, е истината и то истината на Божието слово. Много пъти има съществено разминаване между това, което усещаме, мислим и чуваме и самата Истина.

   С това седмично послание бихме искали да адресираме най-страшното в очите на човека – смъртта. Това е тема, която или се заобикаля, или витае недокосната, защото сблъсъкът с нея неминуемо повдига въпроси, които на пръв поглед оставят човешкия ум в нищото. Защо смъртта е неизбежна, има ли Бог, Който определя как и кога ще си отидем, какво се случва след това? За нас вярващите тези въпроси може би не изглеждат като предизвикателство. Уви, в Първото послание на ап. Павел към коринтяните той говори на вярващи хора, на християни. Павел им припомня, че всичко се обезсмисля, ако те мислят и живеят като останалите в този свят, вярвайки, че смъртта е краят: „Но някой ще попита: „Как възкръсват мъртвите? С какво тяло ще дойдат?“ Безумни човече! Онова, което сееш, няма да оживее, ако не умре!“. (Първо послание към коринтяните, гл. 15, ст. 35-36*, по-тъмният шрифт е наш)

  Краят на какво? Защо се страхуваме от опасности, природни катаклизми, пандемии, войни? Вярваме ли, че човешкият живот наистина започва и се разкрива напълно едва след смъртта? Ето някои причини за страх от смъртта, за които има подходящ пасаж в Божието слово.

 

  • страх поради неизвестното 

„Братя, искам да сте наясно относно починалите, за да не скърбите както другите, които нямат надежда. Защото, както вярваме, че Иисус умря и възкръсна, така трябва да вярваме, че Бог ще доведе при Себе Си и починалите с вяра в Иисус. А според словото на Господ, това ви казваме: ние, живите, които останем до пришествието на Господа, няма да изпреварим починалите, защото Сам Господ ще слезе от небето след заповед, глас на архангел и звук на Божия тръба и най-напред ще възкръснат умрелите с вяра в Христос. След това ние, останалите живи, ще бъдем грабнати заедно с тях на облаци, за да посрещнем Господа във въздуха, и така ще бъдем винаги с Господа. Затова се утешавайте един друг с тези думи.“ (Първо послание към солуняните, гл. 4, ст. 13-18*)


  • страх поради болка и слабост

„Бог, дaряващ всяка благодат, Който чрез Иисус Христос ви е призовал да споделите вечната Му слава, след кратките ви изпитания Сам ще ви вдигне, ще ви укрепи, ще ви направи твърди и непоколебими. Негови са славата и мощта за вечни времена. Амин.“ (Първо послание на ап. Петър, гл. 5, ст. 10-11*, по-тъмният шрифт е наш)

 

  • страх поради загуба

„Какво ще ни отлъчи от Божията любов: скръб ли, притеснение или гонение, глад ли или голотия, опасност ли или меч? Както е писано: „Заради Тебе всеки ден ни умъртвяват; гледат на нас като на овце за клане.“ Но над всичко това тържествуваме с победа чрез Онзи, Който ни обикна.“ (Послание към римляните, гл. 8, ст. 35-37*, по-тъмният шрифт е наш)

Предизвикателство за седмицата: Мий ръцете си добре – от външната страна, между пръстите и до китките. Мий ума си добре също – всеки път, когато се сблъскаш с мисъл на страх и притеснение, когато прочетеш или чуеш нещо, което те кара да се страхуваш поради физическа опасност или смърт, припомни си този стих: „Той пази живота на душите ни и не допуска да се подхлъзнат краката ни“. (Псалм 66, ст. 9*)

 

*Библейските цитати са според текста на Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013. 

Снимка: James Pond/Unsplash.com

Прочети още

Смелост, скъпо сърце, смелост
Смелост, скъпо сърце, смелост
 

Какво те спира? Какъв сценарий на загуба и провал виждаш пред себе си, който те обезсилва да бъдеш смел?

1 = 1000
1 = 1000
 

Делиш ли дните, седмиците и месеците на добри и лоши? Например, имаш ли спомени от някоя година, за която си казваш: „Това беше най-лошата/най-добрата година в живота ми досега!“.

Между две реалности
Между две реалности
 

Има две паралелни вселени, които ние паралелно населяваме, ако така можем да го обясним. Поради сблъсъка на духовното и материалното вярващите в Бога много пъти изглеждат и звучат налудничаво...