BG | EN

Блог

Иванка Славова – светъл образ в битката за разпространение на Библията

На 23 март т.г., след кратко боледуване, във вечността се пресели Иванка Славова, първият изпълнителен директор на Българското библейско дружество. Първите 10 г. от основаването на Дружеството (1993 г.) са свързани именно с нея и нейната работа.

На 23 март т.г., след кратко боледуване, във вечността се пресели Иванка Славова, първият изпълнителен директор на Българското библейско дружество. 

 

   В продължение на 45 години след 1944 г. Библията бе считана от комунистическия режим за една непотребна, нежелана и дори опасна книга. Тя не биваше да се издава, нито дори разпространява в България. На какво се дължеше този страх и тази очевидна омраза към Библията? Защо тази книга не можеше да се намери в книжарниците, защо не биваше да се отпечатва, защо българските граждани не трябваше да имат достъп до източника на вечната светлина? За всички е ясно, че идеологическата война бе взела на прицел Божието слово. То бе считано като опасно за умовете на хората. Досег с него не биваше да се допуска на никаква цена. Тази война срещу Библията, срещу Книгата на книгите, показва колко висока стойност и значимост ѝ бе придавана в борбата на комунистическия режим срещу вярата, срещу истината, срещу религията изобщо.

   Битката беше загубена. През 1949 г. съществувалото от началото на XX в. Българско библейско дружество беше закрито, след което всички внасяни нелегално в страната Библии биваха конфискувани и унищожавани. Интересът към Библията обаче не замря, а още по-важно – вярата на хората не можа да бъде стъпкана и изкоренена. След 1989 г. Библията „възкръсна“ отново и зае своето достойно място по рафтовете на книжарниците и библиотеките, а най-вече в домовете и сърцата на вярващите хора. Това не бе първият опит в историята на човечеството да се потъпче християнската вяра, но беше един от най-упоритите и жестоки набези срещу вяра и религия. В тази борба има много светли образи и герои, за един от които искаме да разкажем тук.

   Няколко години след промените у нас отново е възстановено Българското библейско дружество, чиято основна задача е издаване и разпространение тъкмо на Библията. Годината е 1993. Единственият служител в това възкръснало отново дружество е Иванка Славова, за която си спомняме сега във връзка с нейната неочаквана кончина. Тя е едновременно изпълнителен директор на дружеството, организатор на отпечатването на Библии, разпространител, счетоводител и всичко необходимо за работата. А след толкова години на липси и възбрани има изключителна нужда от Библии и глад за Божието слово. 

Връчване на награда за специални заслуги към разпространението на Библията в България по време на честването на 15 годишния юбилей на ББД (4 декември 2008 г.)

   Започва отпечатване на различни формати Библии, включително и на Библии за деца, илюстровани Библии, както и различни спомагателни материали за студенти по богословие. Развитието на тази издателска и разпространителска дейност е свързано в продължение на повече от 10 год. с името на Иванка Славова. Библейското дружество се закрепва, отпечатват се стотици хиляди Библии – както Синодални Библии (според текста от 1982 г.), така и от т.нар. „протестантски“ превод (Цариградската Библия, известна още като Славейкова Библия поради участието на П. Р. Славейков в първия превод на Библията на съвременен български език през 1871 г.). Тези Библии достигат до църкви и манастири в цялата страна, до книжарници и библиотеки, до десетки хиляди читатели в градове и села. В тази пионерска работа по разпространение на Божието слово в България основна заслуга има Иванка Славова. Наред с организирането на отпечатването и разпространението на Библията, тя е активен участник и координатор на работата по извършване и издаване на новия превод на Библията, изготвен от български библеисти. Тя съдейства на преводачите с компютърната обработка на текстовете, нанасяне на корекции и подготовката им за издаване. 

Иванка Славова заедно със специалисти към проекта за новия превод на Библията. 
Отдясно наляво: проф. д-р Славчо Вълчанов, проф. дтн Емил Трайчев, д-р Томас Каут (консултант от Обединените библейски дружества), проф. протопрезвитер Николай Шиваров, Иванка Славова, ст. преп. Румен Стефанов

   Божието слово е източник на духовна светлина през вековете, то е било такова и за българския народ в нелеката му история. Вечната спасителна светлина на тази Книга се отразява в душите и усилията на всички, които са радетели на нейното разпространение. Лъчите на тази светлина се отразяват и в живота на Иванка Славова и я превръщат в един светъл образ, в един истински служител на библейското дело в България през един нелек период от нашата история. За нейната неуморна работа, за нейните жертвоготовни усилия, за нейната любов към Божието слово искаме да отдадем благодарност сега.


Нека бъде светла паметта ѝ!


В офиса на Българско библейско дружество


Отзиви за Иванка Славова от служители на Обединените библейски дружества (United Bible Societies) и нейни колеги от други страни:

   „Пазя изключително мили и приятни спомени от сътрудничеството си с Иванка Славова през първите години на Българското библейско дружество. За мен работата с нея беше изключителна чест. Тя беше интелигентен, усърден и трудолюбив човек. Винаги радостна. Благодаря на Бога, че я познавах и отдавам почит на паметта ѝ“. 
   Джон Дийн, старши консултант към Обединените библейски дружества за Европа и Близкия Изток в началото на 90-те години на XX в.

   „Макар тих и непретенциозен човек, в същото време Иванка Славова беше решителна и целеустремена в стремежа си да постигне успех за Библейското дружество. Онова, което постигна не беше малко, макар и да работеше в нелеката обстановка в началните години на едно току-що създадено Библейско дружество“. 
   Питър Уигълсуорт, генерален секретар на Обединените библейски дружества за Европа и Близкия изток до 2011 г. 

   „През годините, когато работех с Иванка Славова, тя беше вдъхновение за мен с дълбоката си загриженост за духовните нужди на своята страна. Желаеше всеки да може да намери надежда и сила на страниците на своя собствена Библия. В същото време тя поддържаше връзка с работата на другите Библейски дружества в Европа, интересувайки се от нуждите и предизвикателствата, с които те се сблъскват в своите страни. Понякога ме изненадваше с неочаквана проява на хумор или проницателна идея относно някоя трудна ситуация. Ще липсва на всички ни, но ще бъде запомнена като смел защитник на Библията и променящата ѝ сила“.
   Крис Дейл, Обединените библейски дружества

   „Иванка Славова беше пионер, който отвори пътя за Библейското дружество и беше подкрепа за колегите си през ранните години на възстановяването на Библейските дружества в Източна Европа. Тя беше изключително популярна сред онова поколение нови водачи и директори на Библейски дружества в тази част на Европа“.
   Доминик Донзелот, Обединените библейски дружества

   „Иванка Славова беше един от пионерите, който откликна на призива да организира отново Библейско дружество в България след толкова години. Тя никога не се умори да търси начини как да осигури достъп до Библията на повече хора от всички църкви в България. Правеше това с топлина в сърцето и нагласа за съвместна дейност с всички. 

   Ние, от Обединените библейски дружества, сме благодарни за добрия пример, който Иванка показа на останалите, и също за нейния дух на сътрудничество при взаимодействието ѝ с колеги от цял свят. Скърбим за това, че си отиде от този свят, но същевременно отдаваме заслуженото на живота и постиженията ѝ. Тя бе истински служещ на другите водач“. 
   Терйе Хартберг, Обединените библейски дружества 

   „Имах удоволствието да работя с Иванка Славова почти десетилетие. Започнахме в началото на 90-те години, когато бях консултант за Обединените библейски дружества и отговарях за България. За Иванка Славова работех основно като консултант по финансови въпроси в София. Ще я запомня като опитен изпълнителен директор, който поема отговорност и за практическата страна на работата. Тя беше също спокоен и грижовен човек, който отдели време да ме разведе из красивия град София. С умиление си спомням за съвместната си работа с Иванка Славова“. 
   Кнут Ерик Йори, Норвежко библейско дружество 

   „За първи път срещнах Иванка Славова през 1996 г. в Букурещ. Те беше изключително тих човек. В същото време, беше невероятна в начина, по който представяше нуждата от Библии в България. Тя беше от голяма помощ за мен в първите години от моята работа като нов човек в новосформирано Библейско дружество. 
   Иванка имаше чудесен характер. Беше търпелива, винаги готова да помогне, да изслуша и да разбере другите. Контактът и работата с нея беше истинско удоволствие. Нейната липса беше осезаема след пенсионирането ѝ. Сега, след новината, че се е преселила във вечността, ще ми липсва още повече. Мислейки за нея, си припомням думите на старозаветния автор: „Господи, сърцето ми не се превъзнасяше, очите ми не гледаха отвисоко и аз не се домогвах до велики и непосилни за мене дела. Аз се смирявах и успокоявах душата си като дете в майчин скут. Душата ми беше у мене като дете, накърмено от майчината гръд“. (Псалм 131, ст. 1-2*)
   Дамир Липовчек, изпълнителен директор на Хърватското библейско дружество

* Библейският цитат е според текста на Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013  

Снимки: ББД 

Категория: Новини

Прочети още

Да служиш по време на коронавирус
Да служиш по време на коронавирус
 

Това е едно от многото предизвикателства, с които се сблъскват бедни проповедници в крайна нужда като 33-годишния Му Уейксу, проповедник от тайски етнически произход, който живее в планинските области на китайската провинция Юннан.

Пътя свърши, вярата опази
Пътя свърши, вярата опази
Пастор Виктор Вирчев (01.10.1950-14.05.2019) - Председател на Управителния съвет на ББД

Посвещението му към библейското дело и неговата отдаденост на благовестието бяха източник на вдъхновение за всички, които са работили с него и се докосваха до неговия благ характер.

In Memoriam – шест години без проф. д-р Славчо Вълчанов
In Memoriam – шест години без проф. д-р Славчо Вълчанов
 

Проф. д-р Славчо Вълчанов беше един от най-авторитетните членове на Българското библейско дружество, член и на неговия Управителен съвет, където той участваше от 1997 г. до края на земния си път.