BG | EN

Блог

Радвай се, Благодатна!

Бог избира различни хора за Своите специални мисии и това, което търси в тях, не са някави особени качества, но смирение и покорство.

„Чух гласа на Господа, Който казваше: „Кого да изпратя? И кой ще отиде заради нас?“

И аз казах: „Ето ме, изпрати мене.“ (Ис., гл. 6, ст. 8*, по-тъмният шрифт е от нас).

Истинска чест е когато Господ ти повери Своя специална мисия. Създателят на небето и земята използва нас, хората, за да върши Своите дела, и това е нещо изключително. Днес си спомняме събитията, когато Дева Мария получава специална мисия от Бога. 

Тя е млада жена на име Мария, сгодена за мъж на име Йосиф. В един съвсем обикновен ден, в който вероятно върши домашните си задължения, най-неочаквано пред нея застава ангел. Когато той я поздравява с думите: „Радвай се, благодатна!“, разбираме от текста, че това смущава Мария (Лк., гл 1, ст. 28 - 29*). Самата вест, която ѝ съобщава ангелът, едва ли я е смутила по-малко: „Не бой се, Мария, защото ти намери благодат у Бога; и ето ти ще заченеш, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния, и ще Му даде Господ Бог престола на баща Му Давид, и ще царува над потомците на Яков за вечни времена и царството Му няма да има край“ (Лк., гл. 1, ст. 30-33*).

Каквото и да са били емоциите ѝ, когато разбира, че Бог е определил от нея да се роди Спасителят на света, тя просто казва: „Ето аз съм покорна пред Господа. Нека ми бъде според думата ти“ (ст. 38*, по-тъмният шрифт е от нас). Ако Мария не бе приела, Господ щеше да използва някой друг, защото Той винаги реализира Своите намерения, но иска и ние да участваме в тях.

Въпреки всички затруднения (каква ще бъде реакцията на годеника ѝ, например), тя е смирена пред Бога и готова да се покори. Макар ролята, която изиграва Мария да е уникална и неповторима, Бог със сигурност желае да включи и нас в Своите планове.

Каква може да бъде мисията, към която Бог ви призовава? Дали Той не иска да ви използва за нещо специално в този момент?

 

*Библейските цитати са от Библия, нов превод от оригиналните езици © Българско библейско дружество 2013

Категория: Статии

Прочети още

Никога вече празни
Никога вече празни
 

Ако сте неспокойни и копнеете за нещо, което не можете да определите, прекарайте време с Бога.

Добри дарове
Добри дарове
 

Когато се молим, трябва да бъдем отворени за даровете, които Господ има за нас в настоящия момент.

Тези, малките
Тези, малките
 

Всеки живот е ценен в Божиите очи - така трябва да бъде и за нас.