BG | EN

Блог

На хартия или на екран: Как четем повече Библията?

Оказва се, че сме по-склонни да ползваме дигитални устройства, когато сме на работа или пътуваме, а хартиени издания на Библията, когато четем с децата си, когато сме у дома или в църква.

С бързото навлизане на технологиите в живота ни естествено се появява въпросът за оцеляването на хартиената книга и дали тя ще бъде изместена от телефона или таблета.

Как стоят нещата обаче с четенето и разбирането на Книгата на книгите?

Скорошно изследване, публикувано в Christianity Today показва, че въпреки всичко четем Библията най-вече на хартия. Авторът Джон Дайър изследва 150 души, които редовно посещават църква, от които 49% са от мъжки пол. 

За да бъде направен точен анализ на получените резултати, е важно да се вземат предвид мястото и условията, при които хората имат досег до Библията. Полът също е от значение, както ще видим в статистиката, тъй като той определя заетостта и съответно свободното време и възможността за четене. 

Проучването показва, че мобилните приложения за четене на Библията са изключително популярни, създавайки нов тип читателско поведение покрай възможността за четене по предварително създадени планове с опцията да се задава напомняне.

Така например излиза, че четящите Библията на хартия (48,7%) са почти толкова, колкото тези, четящи от смартфон (45,3%), когато става въпрос за четене на християнски тематични послания.

Уви, не така стоят нещата, когато изучаваме Божието слово - 65,3% от участниците казват, че предпочитат хартиено издание пред дигитално такова. 18,7% предпочитат да ползват компютри при изучаване, а едва 6% изучават Библията с помощта на своя смартфон.

При по-продължително четене отново се наблюдава голяма разлика в процентите - четящите от телефон са едва 22%, а предпочелите хартиената Библия са с водещ резултат от 66%.

Както вече казахме, четенето и разбирането са неразривно свързани с медията, мястото и обстоятелствата, при които четем.

Оказва се, че сме по-склонни да ползваме дигитални устройства, когато сме на работа или пътуваме, а хартиени издания на Библията, когато четем с децата си, когато сме у дома или в църква.

Възприемането и ефектът също зависят от начина, по който си взаимодействаме с текста, но и от пола на четящия. Според проучването мъжете възприемат с почти 11% по-малко, когато четат Библията от смартфон, отколкото жените и като цяло представителите на мъжкия пол предпочитат хартиено издание пред дигитално.

Въпреки резултатите от статистиката възможностите, които технологиите предоставят за четене, слушане, изучаване, или изследване на библейския текст са много големи. Симбиозата между хартията и екрана е неизбежна. Мобилните приложения за четене на Библията се превръщат в съпътстващ инструмент в нашия духовен живот, защото правят Библията достъпна за нас почти навсякъде.

Очевидно е, че ние, хората от 21 век, които сме в постоянно движение и заетост ще се нуждаем все повече от приоритизация и креативност във всяка сфера на живота си, в това число и в подхода си към Божието слово.


Източник:Christianity Today

Снимка: Grant Whitty/Unsplash.com

Категория: Статии

Прочети още

Какво можем да научим от жените в Стария Завет 2
Какво можем да научим от жените в Стария Завет 2
 

Шифра и Фуа: две удивителни библейски героини, от които да почерпим вдъхновение.

Библията - вечното Божие слово
Библията - вечното Божие слово
 

Какво казват някои известни личности за Библията

Децата - специален Божи дар
Децата - специален Божи дар
 

Подбрани библейски стихове, които се отнасят до децата.