BG | EN

Блог

Нов исторически рекорд: Библията е преведна вече на 700 езика

От тази година над 5,7 млрд. души или около 80% от населението на света ще може да намери целия текст на Библията на своя роден език.

 

Това обявиха от Обединените библейски дружества (United Bible Societies) в началото на месец август. Мащабната цел на организацията е в следващите две десетилетия текстът на Библията да бъде преведен на още 1 200 езика в световен мащаб, които се говорят от близо 600 млн. души.

С последния исторически рекорд Библията затвърждава мястото си на най-превежданата книга за всички времена. Освен най-превежданата книга Библията е и най-продаваната и най-четената книга в света.

Според progress.bible за последните 30 години преводите на Библията са нараснали двойно, като към 1990 г. текстът на Свещеното писание е бил достъпен едва на 351 езика.

Обединените библейски дружества са най-мащабната организация за превод и разпространение на библейския текст в света с дъщерни сдружения в 240 страни. Организацията е подкрепила и осъществила близо 75% от всички цялостни библейски преводи. 

Източник: https://unitedbiblesocieties.org

Категория: Новини

Прочети още

Посланието ти има сила
Посланието ти има сила
 

След като вече имаме установено мнение, ние ще го изговорим на глас, ще го покажем чрез пост в социалните мрежи, ще споделим статия с приятели, ще спазваме или няма да спазваме конкретен тип предпазни мерки. Ще обвиняваме някого или нещо.

Разпознаване на ближния
Разпознаване на ближния
 

В християнството ближен е другият човек. И не е задължително той да принадлежи към нашата референтна група. Може да е някой, с когото нямаме никакви общи интереси, с когото не ни свързва нищо или дори да имаме различни мнения по различни въпроси.

Гневи се, но...
Гневи се, но...
 

В Библията Иисус също изпитва гняв – към лицемерите, себеправедните законоучители, към търговците в храма, към неверието на народа. Разликата между Неговия свят грях и нашият човешки гняв се вижда в мотива и в резултата.